Dieren

Rijkswaterstaat doet noodsituatie met paard op A1 af met lollige tweet

Daniel Mosterdijk is woedend. Onderweg naar een keuring raakt zijn 2,5-jarige hengst Monlay in blinde paniek. Het paard begint te steigeren en probeert zich midden op de A1 uit de trailer te breken. Rijkswaterstaat wordt gealarmeerd, maar doet de gevaarlijke situatie af met een lollige tweet.

De paardenhouder is onderweg naar een hengstenkeuring in Ermelo als het plotseling misgaat. “Ergens op de A1 begon dat paard te flippen en wilde hij uit de kar”, vertelt Daniel aan Hart van Nederland.

Hij stopt op een parkeerplaats langs de kant van de snelweg. “Ik probeerde hem rustig te krijgen, maar dat lukte niet.” Met de hulp van omstanders weet Daniel het paard uiteindelijk uit de trailer te halen.

Tekst gaat verder onder Facebook-bericht

Rijkswaterstaat gebeld

Vervolgens belt hij paardenarts Charlotte Meurs met de vraag of zij met spoed kan komen om het paard te verdoven. “Ik ben zo snel als ik kon de auto ingesprongen”, vertelt ze aan Hart van Nederland.

Onderweg belt ze met Rijkswaterstaat om hen van de potentieel gevaarlijke situatie op de hoogte te brengen en te vragen of zij wellicht iets aan de veiligheid van eigenaar en paard kunnen bijdragen. Dat kon niet, omdat Daniel en het paard op een rustplaats stonden.

Nummer geblokkeerd

“Toen ik ophing kreeg ik te horen dat ik misbruik heb gemaakt van een calamiteitennummer en dat mijn nummer daarom is geblokkeerd,” zegt ze. Later bleek haar nummer ‘per ongeluk’ te zijn geblokkeerd.

Terwijl Daniel geduldig op de paardenarts staat te wachten, stopt een eindje verderop een auto van Rijkswaterstaat. “Ik zwaai nog, want ik moest nodig plassen”, legt hij uit. “Ik dacht misschien kan hij dan even dat paard vasthouden.” Niemand stapt uit en er wordt ook niets tegen de paardenhouder gezegd.

Lollige tweet

Kort nadat de paardenarts op de plek arriveert, gaat de auto van Rijkswaterstaat er stilletjes weer vandoor. Hoewel Daniel kon fluiten naar een helpende hand van Rijkswaterstaat, plaatste de overheidsinstantie wel doodleuk een foto van de situatie op Twitter.

Tekst gaat verder onder de tweet

Op de terugweg belt Daniel met een vriend om hem bij te praten over de bizarre gang van zaken. Die vertelt hem vervolgens over de tweet en de landelijke media-aandacht die het opmerkelijke bericht kreeg. Op dat moment slaat bij de paardenhouder de verbazing toe. “Ze hebben dit hele verhaal gewoon uit hun duim gezogen!”

Lees ook: Man laat paard uit langs A1

Paardenarts Charlotte is “heel teleurgesteld” over de gang van zaken. “Ik wist dat de situatie heel anders was dan die lollige tweet”, zegt ze. Ze wil graag in gesprek met Rijkswaterstaat over wat er is gebeurd. “De gang van zaken, zeker naar de eigenaar toe, vind ik niet kunnen.”

Daarnaast heeft ze telefonisch een klacht ingediend en is haar nummer inmiddels weer gedeblokkeerd.

Geen gevaarlijke situatie

Rijkswaterstaat laat in reactie weten dat zij even na 08:00 uur een melding binnenkregen van een losgebroken paard op een verzorgingsplaats. Een weginspecteur ging er vervolgens naartoe. Omdat er geen gevaarlijke situatie werd geconstateerd, ging hij er weer vandoor, aldus een woordvoerder.