Politiek

Dag van de Persvrijheid nu belangrijker dan ooit

Het moet afgelopen zijn met agressie tegen journalisten. Justitie en politie kondigen aan dat ze harder gaan optreden. Vrijdag is het de Internationale Dag van de Persvrijheid. Met de aanslag op de Telegraaf nog vers in het geheugen, wordt het belang van deze dag weer eens meer dan duidelijk.

Maar niet alleen de landelijke media krijgen te maken met bedreigingen, ook regionale journalisten zijn steeds vaker doelwit. Zo ook regiojournalist Robert Willemsen. Hij werd meerdere keren bedreigd en schreef daar begin deze maand een column over in de Asser Courant.

Bedreigingen op de redactie

“Ik hoorde niet dat de deur van het kantoor openging”, schrijft Willemsen in zijn column. “Plots stonden er twee ietwat duistere figuren voor me.” Willemsen schrijft voor de Asser Courant, een medium dat graag open en transparant wil zijn. Vandaar dat de deur van het kantoor op die bewuste avond van het slot was. “Ik was bezig aan een rechtbank-verhaal over fraude, afpersing en geweldpleging. De twee figuren hadden mij zien schrijven in de rechtbank.” De twee vragen aan Willemsen of hij het verhaal niet wil schrijven. Toen hij daar tegenin ging, werd de sfeer dreigender: “Als ik zou publiceren, zou dat ‘niet goed’ voor mij zijn”, schrijft Willemsen. “Nou ben ik niet snel onder de indruk, maar ik vroeg toch even wat dat dan zou inhouden.”

De mannen antwoordden dat Willemsen dat vanzelf wel zou merken en vertrokken. “Uiteraard is het artikel geplaatst”, laat Willemsen weten. “Maar ik heb er wel even contact over gehad met de politie.” Willemsen schrijft verder in zijn column dat hij wel meer van dit soort taferelen heeft meegemaakt. Daarnaast vraagt hij zich af of de persvrijheid wel opweegt tegen de veiligheid van journalisten. “Je moet constant op je hoede zijn. Dat maakt het werk er niet prettiger op.”