Misdaad

Dag Herdenken Geweldslachtoffers: 'Het is verschrikkelijk, soms weet ik niet hoe ik verder moet'

Ieder jaar wordt de lijst met namen van slachtoffers van geweld langer. Zaterdag werden deze slachtoffers in Hilversum herdacht tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers. Ook de moeder van Cherno Conteh, Sandra Ulje, was erbij. Vorig jaar werd haar zoon met vijf messteken om het leven gebracht. De dader had zijn enkelband doorgeknipt en werd gezocht.

“Ik mis je mijn lieve kind”, vertelt Cherno’s moeder. “Het gemis wordt alleen maar erger.” 7 juli 2018 ging Cherno op bezoek bij zijn ex en vijf kinderen toen hij ineens oog in oog kwam te staan met Abraham A. Die steekt Cherno vijf keer met een mes.

“We werden gebeld en wonen vlakbij”, vertelt Sandra. “We gingen er snel heen en hebben bij hem gezeten op de grond. Het is heel emotioneel als je nu zijn foto tussen al die andere ziet staan. Hij hoort daar helemaal niet tussen.”

‘Niemand die je begrijpt’

“Niemand begrijpt je echt zo als iemand die het ook mee heeft gemaakt, een kind heeft verloren. Het is verschrikkelijk. Ik kan er ook niet mee omgaan. Soms weet ik niet eens hoe ik verder moet.”

Toch blijft ze doorvechten in de hoop het Nederlandse rechtssysteem te veranderen. Daarom spreekt ze vandaag iedereen toe. “Ik ben boos. Mijn zoon is vorig jaar vermoord door iemand die zijn enkelband had doorgeknipt, geregistreerd stond en gezocht werd. Maar de politie had niet genoeg mankracht. Wat is dan het nut van de enkelband?”