Misdaad

Criminelen hebben het gemunt op peperdure zadels, laten een spoor van ellende achter

Manegehouders in het zuiden en midden van Nederland maken zich grote zorgen over het aantal diefstallen van kostbare zadels. Dat blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland langs paardenstallen.

De afgelopen weken hebben dieven op zeker tien maneges kostbare zadels gestolen of daartoe een poging gedaan. Het gaat vaak om handgemaakte zadels die soms wel meer dan 4000 euro kosten. De eerste meldingen kwamen uit Limburg en Noord-Brabant, maar inmiddels zijn ook in de provincie Utrecht de eerste inbraken geweest.

Manegehouders waarschuwen elkaar

De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra spreekt zelfs van een inbraakgolf. “De dieven hebben het gemunt op de kostbare zadels. Ze gaan eerst op verkenning bij een manage en slaan dan later toe”, vertelt directeur Haiko Blaauw van de federatie.

Online waarschuwen manegehouders elkaar, maar het blijft lastig om diefstal te voorkomen. In app-groepen worden foto’s gedeeld van een auto die steeds rond diefstallen wordt gespot. Ondanks de steeds beter wordende beveiliging op centra voor paardensport, lukt het criminelen nog om dure zadels buit te maken.

Onbekende man over de vloer

Rene Nieuwpoort van Pensionstal de Appellaan in Harmelen had ook al gehoord van diefstallen in de omgeving, maar toch gebeurde het ook bij zijn manege. “We kregen een man over de vloer die vroeg of het mogelijk was om stage bij onze manege te lopen. Diezelfde avond werd er bij ons ingebroken en werden zadels meegenomen.”

Er zijn zelfs maneges die eigenaren van dure zadels oproepen om ze na het paardrijden weer mee naar huis te nemen. “Criminelen verkopen ze in het buitenland”, zegt Blaauw. “Als ze in Nederland hun slag hebben geslagen, gaan ze op zoek naar een ander land.”

Veel diefstal zadels in winter

Manegehouder Rene noemt de situatie momenteel “extreem”. “Elk jaar is er een piek rond de donkere wintermaanden, maar dit jaar is het wel heel veel.” Dat heeft ook paardentherapeute Ulrike Thiel gemerkt. Zij werd door criminelen neergeslagen en hield daar twee bulten, een hersenschudding en geheugenverlies aan over.

Ook heeft Ulrike verhalen gehoord van mensen in de omgeving die met een wapen waren bedreigd. De politie in Oost-Brabant kan geen uitspraken doen op vragen van Hart van Nederland over het aantal inbraken op maneges. Daarover worden geen cijfers bijgehouden, aldus een woordvoerder.