112

'Veroorzaker dodelijke crash A2 ging al drie keer eerder de fout in'

De 38-jarige bestuurder uit Vianen die op donderdag 17 oktober een vreselijke crash veroorzaakte op de A2 bij Breukelen, veroorzaakte al drie keer eerder een auto-ongeluk. Dat meldt het AD.

Zijn rijbewijs zou al een keer eerder zijn afgepakt na een ongeluk waarbij de man inreed op een file.

De man uit Vianen kwam half oktober van dit jaar via de middenberm op de verkeerde weghelft terecht en botste daar frontaal op tegemoetkomend verkeer. Aanvankelijk leek het erop dat er sprake was van een spookrijder. Achteraf blijkt het dat de man een epileptische aanval zou hebben gehad. Bij het ongeluk kwam de man uit Vianen en een man en een vrouw uit Bergen aan Zee (beiden 53 jaar) om het leven. Een bestuurder van een derde voertuig raakte gewond.

Politie geeft fout toe

Tegenover de krant geeft de politie toe een grote fout gemaakt te hebben. De man reed in december 2016 op de A2 toen het fout ging bij knooppunt Oudenrijn. De man stopte niet tijdig voor een stilstaande file en raakte acht auto’s. Waarschijnlijk kreeg de man, ook bij dit ongeluk, een epileptische aanval. De bestuurder moest na het ongeluk wel zijn rijbewijs inleveren maar de politie verzuimde een proces-verbaal op te maken. Hierdoor kon het Openbaar Ministerie en de rechter geen oordeel vellen over de rijvaardigheid van de bestuurder.

Lees ook: Man (38) uit Vianen en man en vrouw (53) uit Bergen aan Zee omgekomen bij ernstig ongeluk A2

Uiteindelijk kreeg de man in 2017 zijn rijbewijs terug. Hij had inmiddels al een half jaar geen last meer gehad van aanvallen. Door het CBR is hij medisch onderzocht en mocht zijn papiertje met twee jaar verlengen.

Crash na aanval

In november 2017 gaat het weer fout. Op de A28 bij het Gelderse Hattem veroorzaakt hij opnieuw een ongeval. Ook bij dit ongeluk zou de man last hebben gehad van een aanval terwijl hij achter het stuur zat. Ook na dit ongeluk maakt de politie geen proces-verbaal op en kan de man door blijven rijden. ”Als politie hebben we toen verzuimd het rijbewijs in te vorderen”, stelt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland tegenover de krant.

De man uit Vianen veroorzaakte in december 2017 nog een ongeluk. Hierbij raakte niemand gewond en daarom bleef een onderzoek door de politie ook uit. Hij kon ook na dit ongeluk door blijven rijden.

Klachten over hoofdpijn

Weken voor het noodlottige ongeluk op de A2 zou de man weer last hebben gekregen van ernstige hoofdpijnen. Nabestaanden hebben tegen de krant verklaard dat hij een afspraak zou maken in het ziekenhuis om het te laten onderzoeken. Maar zover is het nooit gekomen. Tijdens de avondspits op donderdag 17 oktober gaat het wederom fout en vinden drie mensen de dood.