Misdaad

Coldcasekalender wederom verspreid onder (ex-)gevangenen

De politie heeft voor de derde keer op rij een coldcasekalender uitgebracht. Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht met de hoop op een doorbraak.

De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972.

Lees ook: Coldcasekalender na succes nu in alle Nederlandse gevangenissen

Soms leidt die aandacht tot nieuwe tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

Digitalisering

“Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips”, aldus Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. “Het komende jaar zetten we sterk in op de digitalisering van cold cases en de inzet van kunstmatige intelligentie bij het analyseren van zaken. Door beter inzicht in alle cold cases kunnen we de schaarse politiecapaciteit gerichter inzetten op kansrijke zaken. Daarnaast gaan we nog meer gebruikmaken van externe deskundigheid, zoals in de samenwerking met universiteiten of door de inzet van gepensioneerde politiemensen.”

Studenten zoeken mee

Er zijn meer dan 1700 onopgeloste ernstige misdaden die de politie bestempelt als cold case. Dan hebben we het over moorden, ernstige zeden-misdrijven en vermissingen. Het veilig stellen van sporen zoals DNA is daarbij essentieel. Studenten van de Saxion Hogeschool in Deventer proberen nu uit oude lichaamscellen een DNA spoor te halen.

ANP/Redactie