Politiek

Stikstofplan: overal een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag. Het pakket moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen.

Volgens ingewijden is een van de maatregelen het terugbrengen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur. ‘s Nachts, tussen 19.00 uur en 06.00 uur, mag nog wel 130 kilometer per uur gereden worden.

Het kabinet presenteert woensdag het officiële pakket met maatregelen, aldus D66-voorman Rob Jetten. “Wij zijn eruit.” Hij spreekt over verstandige maatregelen voor de korte termijn die ruimte bieden voor de woningbouw.

‘Niet leuk’

De coalitie heeft besloten dat dit op korte termijn de beste oplossing is, zegt politiek verslaggeefster Charlotte Nijs. “De coalitiepartijen zijn akkoord en alles wordt nu dus door het kabinet op papier gezet. Het is vooral pijnlijk voor VVD, die 130 km per uur was hun stokpaardje en nu moeten we dus massaal terug naar 100 km per uur. Het compromis is dat er ’s nachts dan wel doorgereden mag worden, maar het blijft een tegenslag.”

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff erkent dat hij niet blij is met het pakket. Maar het “is goed wat er gaat gebeuren”, zegt hij. Hij laat doorschemeren dat een verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen eraan zit te komen om stikstof terug te dringen. “Het is niet leuk. We moeten voorkomen dat de bouw van woningen en wegen inkakt.”

Lees ook: Strooizout vol schadelijke chemische stoffen: bestrijden gladheid in gevaar

ANP