112

Chris ruimt op na ongelukken: 'Vandaag waren het mango's maar het had ook diesel of bloed kunnen zijn'

Het aantal ongevallen met dodelijke afloop in Nederland neemt toe meldt het CBS donderdag. Dat merkt ook calamiteiten-aannemer Chris de Roode.

In opdracht van Rijkswaterstaat rijdt hij voor de Vermeulen Groep op een enorme oranje schoonmaakwagen die hij ‘Beam the Machine’ noemt. Chris en zijn collega’s van het calamiteitenteam ruimen zo dagelijks het puin op van ongevallen en maken de weg rijklaar. ”Vandaag lag het hele wegdek vol met mango’s, maar het kan ook diesel zijn, of brokstukken of bloed”, legt hij uit.

Lees ook: Grootste stijging van het aantal verkeersdoden in 30 jaar tijd

Chris waant het aantal ongelukken mede aan onverantwoord gedrag op de weg. ”Ik zie de gekste dingen: niet alleen mensen die bellen of appen, maar ook bestuurders die met 120 kilometer per uur met een laptop op schoot zitten. Ze trekken de deur dicht en wanen zich onschendbaar. Het is van de gekke”, zegt hij.

‘Onder een wit laken’

Twee weken geleden kwam Chris met zijn wagen terecht op de N57 bij Ouddorp. Daar had een dodelijk ongeval plaatsgevonden tussen een personenauto en een vrachtwagen. ”De lichamen lagen nog onder een wit laken. Wij weten dan niet om wie het gaat, later lees je dan dat het om een moeder en kind gaat. Vreselijk is dat. Je merkt dat iedereen dan heel stil werkt, op die plek, met veel respect voor de doden”.

Lees ook: Agenten radeloos na dodelijk ongeval: ‘Het verdriet laat je niet los’

Na een ongeval wordt de weg afgezet, wat op zichzelf vaak weer tot ongevallen leidt, weet Chris. ”Het lijkt wel alsof mensen steeds agressiever rijden. Ook als het gaat om wegafsluitingen, mensen rijden gewoon door want, ‘mijn Tom Tom geeft deze route aan’. En die toon, als je dan aangeeft dat je er niet langs kan, omdat er dus een ongeluk is geweest. Daar moet ik dan de politie bijroepen. Ik hoop echt dat mensen nu twee keer nadenken, met dit nieuws in het achterhoofd.”