Politiek

Chidda Vastgoed schendt afspraken met gemeente Amsterdam, Halsema verbaasd

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is verbaasd dat de eigenaar van het ADM-terrein direct na de ontruiming is begonnen met slopen en het kapotmaken van achtergebleven bezittingen.

“We hadden een afspraak dat bewoners tot en met vrijdag de gelegenheid hadden om hun boeltje alsnog te pakken”, zei ze in een debat met de gemeenteraad.

Lees ook: Gemeente Amsterdam is begonnen met ontruiming ADM-terrein

Spullen verwoesten

Eigenaar Chidda Vastgoed is volgens Halsema desondanks maandagnacht meteen gaan huishouden op het terrein. “Dat is erg jammer en we hebben ons hierover erg verbaasd.”

De burgemeester benadrukte dat, afgezien van de afspraak over het kunnen ophalen van de spullen, het niet is toegestaan andermans spullen te verwoesten. “Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dat nodig was.”

21 jaar gekraakt

Het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied werd 21 jaar geleden gekraakt. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat de ongeveer 130 bewoners weg moesten van het 45 hectare grote terrein. Dat gebeurde deze week. Elf personen die niet uit zichzelf wilden weggaan, werden aangehouden, maar de meeste daarvan zijn inmiddels weer vrij.

Volgens Halsema is de ontruiming rustig verlopen en zijn er geen strafbare feiten geconstateerd. Over wie er uiteindelijk opdraait voor de kosten van het opruimen van het terrein, kon de burgemeester nog niets zeggen. Chidda Vastgoed liet eerder deze week weten dat er tonnen afval ligt en dat het bedrijf hiervoor de gemeente aansprakelijk stelt.

Criminele milieu

Chidda Vastgoed is in handen van de erven van vastgoedhandelaar Bertus Lüske die in 2003 werd geliquideerd in bijzijn van zijn vrouw en kind. De moord wordt in verband gebracht met verschillende andere liquidaties in het criminele milieu.

ANP