Misdaad

Topkok in Italiaans restaurant Den Haag blijkt maffialid: 'Het was niet normaal, zo lekker als hij kon koken'

In een restaurant in Den Haag is maandag een man aangehouden die lid zou zijn van de maffia. De verdachte, Alfredo M., werkte in diverse Haagse restaurants als chef-kok, maar daar kwam begin deze week dus een einde aan.

De kok zou banden hebben met de Napolitaanse Camorra en deel uitmaken van een internationaal netwerk dat cocaïne en hasj smokkelde. Het opsporingsonderzoek naar de criminele organisatie draaide tussen 2013 en 2016 in de regio van Napels.

M. was tot maandag de enige verdachte uit het onderzoek die nog niet was aangehouden. Hij zou de handel in verdovende middelen van Nederland naar Italië hebben gecoördineerd. De kok zal worden overgeleverd aan de Italiaanse autoriteiten voor zijn verdere berechting, aldus de politie.

‘Aardige lieve man’

Hart van Nederland sprak een medewerker van een restaurant waar Alfredo twee tot drie jaar geleden werkte. Daar hebben ze nooit wat vermoed. “Het was gewoon een heel erg aardige, lieve man.”

Het restaurant wil niet met naam genoemd worden, want ze willen niet met de maffia in verband worden gebracht. Bovendien hadden ze geen idee van de achtergrond van M. Hij was vooral een goede kracht in de keuken. “Het was niet normaal, zo lekker als hij kon koken.”

Ook had de redactie contact met een familielid van de aangehouden Italiaan. Volgens dit familielid berust de hele zaak op leugens en zit een ander familielid al sinds 2016 onterecht vast in Italië in dezelfde zaak.

Maffia in Nederland

Het is niet de eerste keer dat er een maffialid opduikt in ons land. In 2016 werd, toevallig ook in Scheveningen, pizzabakker Rocco Gasperoni opgepakt.

In 2018 waren er diverse invallen in ons land, gericht op de Italiaanse Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië. In totaal werden er toen 84 mensen aangehouden, en is 2 miljoen euro aan crimineel geld in beslag is genomen.

Ook is er 140 kilo aan xtc-pillen en bijna 4000 kilo cocaïne gevonden.

Beeld: ANP