Misdaad

Celstraf en proeftijd voor hacker die privéfoto's Nikki Lee online heeft gezet

De rechter heeft 30 maanden celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen de 25-jarige man uit Den Bosch die nu veroordeeld is voor het hacken van pikante foto’s van 70 slachtoffers. De man, Ricardo van der S., bekende al eerder dat hij verantwoordelijk was voor het hacken en online zetten van sommige beelden.

Met deze straf is de rechter meegegaan met de eis van het Openbaar Ministerie en doet daar zelfs een schepje bovenop. Hij krijgt namelijk ook een proeftijd van 3 jaar opgelegd. In deze periode moet hij inzicht gegeven in zijn computer- en internetgedrag. Ook moet hij een aantal van zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Lees ook: Hacker die leven Nikki Lee zuur maakte bekent wandaden

Rechtbank neemt het Van der S. kwalijk dat hij zijn technische kennis voor dit soort cybercriminiteit heeft gebruikt. Hij ging uiterst gewiekst te werk en heeft veel slachtoffers gemaakt.

Zelfhulpboek

Van der S. was zelf niet aanwezig tijdens de uitspraak in de rechtszaal van Alkmaar. Zijn bekendste slachtoffer, de 27-jarige Nikki Lee uit Medemblik, was wel aanwezig. Pikante foto’s van Nikki Lee werden door Ricardo op het internet gezet nadat zij zich niet liet afpersen door Van der S.. Haar wereld stortte volledig in toen ze ontdekte dat er pikante beelden op Dumpert.nl verschijnen. Op een of andere manier wist de hacker haar privéfoto’s uit haar dropbox te halen. Het filmpje werd binnen een dag bijna een miljoen keer bekeken.

Lees ook: Slachtoffer online-shaming schrijft hulpboek na ervaringen

Om andere meisjes te behoeden van hetzelfde lot en meer te doen tegen online-shaming heeft Nikki Lee een zelfhulpboek geschreven over haar ervaringen. In het boek staan niet alleen de naakte feiten en cijfers maar ook handige tips om wat je kan doen als je ooit in dezelfde positie beland als Nikki Lee. Zij is namelijk niet de enige vrouw die met deze nieuwe, maar zeer heftige vorm van criminaliteit in aanraking komt. In het boek wordt ook het woord gegeven aan drie professionals die elk vanuit hun expertise een blik werpen op online-shaming/afpersing.

Fraude via webshops

Naast het hacken en illegaal bemachtigen van persoonlijke foto’s van vrouwen heeft Van der S. ook enkele mensen opgelicht via gehackte accounts bij onlinewinkels zoals bol.com en Wehkamp. Ook op Marktplaats was hij actief.

Het onderzoek begon in 2017 in verband met een vermoede fraude met een webshopaccount. De verdachte logde op andermans account in en bestelde dure spullen met de optie ‘achteraf betalen’. De bestellingen liet hij bezorgen bij een afhaalpunt. Een handlanger haalde ze op met een valse identiteitskaart, aldus het OM. De goederen werden vervolgens verkocht op de tweedehandsmarkt.

De zaak kwam aan te rollen toen een webshop een slachtoffer belde met de vraag of zij inderdaad een camera en een geheugenkaart had besteld. Dit bleek niet het geval. De vrouw zag dat ze was gehackt en deed aangifte. Daarna volgden er meer aangiftes. Via deze sites wist hij voor veel geld mensen te benadelen.

Volgens de rechtbank zijn alle 11 strafbare feiten tegen de man bewezen.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.