Misdaad

28 jaar cel voor moord op broer van kroongetuige Nabil B.

De 41-jarige Shurandy S. is maandag door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot 28 jaar cel. Het hof gaat daarmee ver uit boven de straf van twintig jaar die de rechtbank S. eerder oplegde. De rechter kenschetste het optreden van S. als “buitengewoon kil, berekenend en genadeloos”.

S. schoot op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord Reduan B. dood. B. (41) was de broer van Nabil B., de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte daarin is de voortvluchtige Ridouan Taghi.

Geliquideerd als wraak

Nabil B. heeft een reeks belastende verklaringen tegen Taghi en zijn medeverdachten afgelegd. Aangenomen wordt dat Reduan B. is geliquideerd als wraak voor het ‘verraad’ van zijn broer Nabil. Over zijn opdrachtgever(s) heeft S. niets willen zeggen. S. is in het najaar van 2017 benaderd om de liquidatie uit te voeren, tegen een beloning van 100.000 euro. Volgens het hof is hij zonder enige aarzeling op dat voorstel ingegaan. Na twee mislukte pogingen op 28 maart, maakte S. een dag later met zes kogels een einde aan het leven van slachtoffer B.

Lees ook: Wiersum werd al weken gevolgd door een ‘moordcommando’

Ook volgens het hof heeft het er “alle schijn van” dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de kroongetuigendeal van Nabil en de liquidatie van zijn broer. Waar Nabil behoorde tot de entourage van Taghi, had Reduan niets met criminaliteit te maken.

Het Openbaar Ministerie had voor de rechtbank 28 jaar geëist. Toen de rechtbank aanzienlijk minder oplegde, ging het OM in hoger beroep. Voor het hof herhaalde het OM de eis van 28 jaar. De nabestaanden hebben in het proces tegen S. om vergoeding van zogeheten shockschade gevraagd. Alleen twee nabestaanden die indirect getuige zijn geweest van de moord komen daarvoor in aanmerking, aldus het hof.

Lees ook: De neef van Taghi werd een paar weken geleden aangehouden in verband met de liquidatie van Wiersum

In september werd Nabils advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Ook die liquidatie zou door Taghi zijn aangestuurd.