Gezondheid

CBR blundert: medische gegevens cliënten toegevoegd aan dossiers van anderen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft medische gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen, toegevoegd aan digitale dossiers van anderen. De gegevens zijn nu onvindbaar voor het CBR, zo meldt het AD.

Voor zover bekend zijn in 71 gevallen medische gegevens van cliënten toegevoegd aan de verkeerde dossiers. Het gaat om onderzoeken van specialisten, formulieren van huisartsen, adresgegevens en burgerservicenummers. Mogelijk is er veel vaker geblunderd, erkent het CBR.

Verontruste telefoontjes

In 21 gevallen kreeg het CBR verontruste telefoontjes van mensen die andermans persoonlijke en medische gegevens konden inzien als ze inlogden op Mijn CBR. In 50 gevallen ontdekte het CBR zelf de fout.

Een kwart van de medische dossiers bij het CBR wordt nog verwerkt via een oude methode. Met de hand worden ingevulde formulieren gedigitaliseerd door ze te scannen. Die aanpak blijkt een bron van fouten.

De wachttijd voor 75-plussers die bij het CBR hun rijbewijs willen verlengen, loopt op. Momenteel zitten zo’n 7000 mensen met een verlopen rijbewijs. Het CBR slaagt er niet in alle medische keuringen tijdig te verwerken.