Politiek

Cao-akkoord voor basisonderwijs, maar staking gaat door 'om loonkloof te dichten'

De bonden en werkgevers in het basisonderwijs hebben een cao-akkoord bereikt. Dat maakte de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag bekend. Maar de eerder aangekondigde tweedaagse staking op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat volgens de bond “absoluut door”.

De reden om de onderwijsstaking door te laten gaan, is dat er “nog steeds structurele investeringen nodig zijn om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten”.

Meer salaris en bonus

Volgens de AOb krijgt al het onderwijspersoneel vanaf januari een loonsverhoging van 4,5 procent en een bonus. Die bonus is 875 euro bij een voltijdbaan. De rest ontvangt de bonus naar ratio. Ook krijgt het personeel een eenmalige nabetaling in februari, die neerkomt op een derde van het maandloon in januari 2020 bij een voltijdbaan.

Lees ook: Leraren gaan opnieuw staken: twee dagen achter elkaar in januari

In de nieuwe cao is er ook speciale aandacht voor schooldirecteuren en de onderwijsondersteuners. Zo is er een nieuwe functiebeschrijving gemaakt “die recht doet aan de taken die complexer zijn geworden en erbij zijn gekomen”. De onderwijsbond gaat het onderhandelaarsakkoord voorleggen aan zijn leden.

Lees ook: ‘Arie, haal ons uit de penarie’: dit zijn de origineelste spandoeken van de lerarenstaking

SER-voorzitter Mariëtte Hamer werd in november aangesteld om de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot te trekken. De cao-onderhandelingen waren gestrand omdat onderwijsbonden het loonbod werkgevers te laag vonden.

ANP