112

Buurt geschokt na koelbloedig neerschieten Enschedese advocaat: 'Eng dat dit hier gebeurt'

Drie knallen, geschreeuw en buren die naar hem toe renden. Buurtbewoners uit de straat in Gronau waar de Enschedese advocaat Philippe Schol woensdagochtend is neergeschoten, zijn geschrokken. “Het is gevaarlijk dichtbij.”

Gronau ligt in Duitsland, net over de grens bij Enschede. In de stad wonen ook veel Nederlanders. Een Nederlandse man was in de badkamer toen hij drie knallen hoorde en een hoop geschreeuw. “Die man schreeuwde van de pijn, dat was heftig.”

Lees ook: Enschedese advocaat beschoten vanuit rijdende auto, zwaargewond afgevoerd naar ziekenhuis

Buurt opgeschrikt door knallen

Ook een andere man hoorde rare geluiden. “Ik werd er wakker door. Later hoorde ik dat er een schietpartij is geweest.” Hij kwam de advocaat weleens tegen op straat. “Hij komt over als een zakenman, hij heeft ook veel auto’s voor de deur.”

Ondertussen is het gissen naar de reden van het schietincident. De daders zijn nog niet gearresteerd. Mogelijk heeft het neerschieten van de advocaat te maken met een eerder incident bij een sportschool in het Twentse Losser. Schol was curator bij het faillissement van deze sportschool.

Enschedese advocaat slachtoffer wraakactie?

Omwonenden tasten in het duister. “Mogelijk was het een wraakactie, hetzelfde als wat er eerder is gebeurd.” In september werd in Amsterdam de advocaat Derk Wiersum geliquideerd voor zijn huis. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in die zaak is Ridouan Taghi.

Lees ook: Verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum

Dat het geweld nu ook Gronau heeft bereikt, beangstigt mensen. “Ik vind het eng dat het hier is gebeurd. Het is gevaarlijk dichtbij”, zegt een jonge man. Een andere man deelt de angst. “Je ziet het vaak op televisie, maar niet zo dichtbij. Dit is niet goed.”