112

Buurtbewoners Waalwijk na plofkraak: "Voel nog steeds de klap"

”Wij schrokken wakker van een enorme megaknal’ vannacht”, zegt een geschrokken buurtbewoonster. ”Wij hebben twee forse knallen gehoord”, vult een andere omwonende aan. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben twee mannen een pinautomaat aan de Doctor Ringersstraat in Waalwijk opgeblazen.

Buurtbewoners schrikken rond 03.45 uur wakker van twee knallen. Dat was in de hele buurt goed te horen. ”Na de eerste knal lag ik verstijfd in mijn bed, na de tweede knal was het heel even stil, toen hoorde ik twee jongens heel hard lachen”, vertelt een oudere buurtbewoonster verder.

Ravage

In het daglicht is de schade aan het pand goed te zien. ”Kijk maar naar de muur, die is helemaal ontzet door de explosie”. Op straat liggen bakstenen en stukken van de pinautomaat, die zijn meters weggeslingerd door de knal. Er is niet alleen schade aan het pand. Ook zijn er enkele ramen gesneuveld bij een woning aan de overkant van de straat.

De politie weet inmiddels dat de daders gebruik hebben gemaakt van explosieven. Op straat ligt mogelijk een ontsteekkabel. Die worden gebruikt om explosieven op afstand tot ontploffing te brengen.

Het is nog niet duidelijk of de mannen iets buit hebben gemaakt bij de plofkraak. Op straat ligt in ieder geval geen geld.

”Duits of Pools”

De politie is inmiddels op zoek naar twee mannen die vlak na plofkraak zijn gevlucht per scooter. Buurtbewoners hebben de twee daders nog tegen elkaar horen praten. ”Ze bleven tegen elkaar zeggen dat ze op moesten schieten. Wij denken ook dat wij naast Nederlands ook Duits hebben gehoord, of Pools.”

Lees ook: Veel schade aan pand na plofkraak in Waalwijk

”Pinautomaat mag dit keer wegblijven”

Het is niet de eerste keer dat het pand wordt getroffen door een plofkraak. In de zomer van 2012 ramden criminelen de automaat met een flinke vaart. Ook toen was de ravage groot.

Voor veel buurtbewoners is het nu wel klaar. ”Voor mij is het wel klaar nu, dit is nu al de tweede keer. Ik voel nog steeds de klap op mijn borst”, zucht de vrouw. ”Voor mij hoeft de pinautomaat niet meer terug te komen, het is beter voor de buurt als het wegblijft.”