112

Buurman Elroy helpt slapende bewoners uit brandende woning Nijmegen

De woning waar zondagochtend een verwoestende brand heeft gewoed is onbewoonbaar geworden. Buurtbewoner Elroy Ruzette zag het niet alleen gebeuren maar heeft ook direct gehandeld toen hij door kreeg dat de bewoners nog lagen te slapen in de woning.

”Ik was mijn hond aan het uitlaten toen ik iets hoorde vanuit de tuin van de buren. Ik hoorde een raar geluid gevolgd door een harde klap”, vertelt Elroy. ”Toen ik de hoek om rende zag ik dat er dikke zwarte rook onder het dak vandaan kwam, dat is foute boel dacht ik.”

Lees ook: Huis onbewoonbaar na verwoestende brand in Nijmegen

De brand sloeg over naar de woning nadat de twee voertuigen voor het huis in de brand vlogen. De fik sloeg over naar de overkapping. Daarna wisten de vlammen de woning zelf te bereiken.

Overlevingsdrang

Om zo snel mogelijk de buurt wakker te maken heeft Elroy toen ‘wakker worden, wakker worden’ geroepen. Gelukkig werden zij hulpkreten gehoord en stonden de buren binnen no-time buiten en werden de hulpdiensten gealarmeerd.

Het vuur sloeg zo snel om zich heen dat de bewoners geen andere weg zagen dan van het balkon te springen. Eenmaal beneden werden zij opgevangen door Elroy en andere buurtbewoners. ”Je komt in een soort overlevingsdrang, iets wat ieder mens zou moeten hebben, als je iemand in nood ziet dan moet je gewoon je medemens helpen.”

De brandweer wist meer leed te voorkomen door het vuur snel te blussen. Maar ook zij konden niet voorkomen dat de woning grote schade op heeft gelopen. Uiteindelijk raakte niemand gewond. Wel is een van de bewoners opgevangen door het toegesnelde ambulancepersoneel vanwege hyperventilatie.

Brandstichting

Elroy vindt zichzelf geen held. ”Ik was toevallig op het juiste moment, op de juiste plaats”, vertelt hij verder. Het is voor de redder ook moeilijk te geloven dat er mogelijk opzet in het spel is en dat de brand is aangestoken. Hij maakt daar weinig woorden vuil aan: ”Dan ben je gewoon niet goed bij je plaat, als je iemand zoiets zou aan doen.”

Of de brand ook daadwerkelijk is aangestoken wordt nog onderzocht door de hulpdiensten. Nijmegen wordt al een tijdje geteisterd door autobranden, veel van de branden zijn aangestoken.