Misdaad

Busje in Arnhem in brand gestoken: "Dierbare spullen van mijn overleden vader zijn in vlammen opgegaan"

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag op een bedrijventerrein in Arnhem twee bedrijfsbussen in brand gestoken. In een van de busjes zaten spullen van de overleden vader van Desley Nusselein. “Ze waren erg waardevol voor ons.”

De vader van Desley overleed in juni. Afgelopen vrijdag haalde de familie het huis van de vader leeg. Met een geleend busje werden de spullen naar het huis van Desley gebracht om ze daar op te slaan.

“Het was al laat en we waren al een paar keer op en neer geweest. Je bent moe na een dag sjouwen.” Desley besloot daarom om de laatste lading met spullen pas zaterdagochtend uit te laden. Hij parkeerde het volgeladen busje op een industrieterrein in de buurt vanwege ruimtegebrek bij zijn huis.

Die volgende ochtend kreeg hij vroeg een appje van Boy Schuring, de vriend van wie hij het busje had geleend. “Toen ik hoorde dat het busje in brand was gestoken ben meteen in de auto gesprongen en er naartoe gegaan.”

Spullen weggooien

Aangekomen bij het busje blijkt dat de meeste kostbaarheden in vlammen zijn opgegaan. “Het ging om foto’s en dia’s van vroeger en rapporten en zwemdiploma’s van mijn vader als kind. Ook lagen er spullen uit zijn diensttijd in het busje.”

De familie heeft bijna alles moeten weggooien. “Het was te emotioneel om de verbrande spullen nog te bewaren, dus die hebben we meteen maar weggedaan. Foto’s die helemaal zwartgeblakerd waren.” De spullen die nog gered konden worden hebben ze schoongemaakt, zoals het laatste brommertje van hun vader. “Het plastic is alleen wel gesmolten.”

Tekst gaat verder onder beeld

Gouden tip

Wie er achter de brandstichting zit, is nog onduidelijk. De busjes stonden geparkeerd bij Schuring Logistics, het transportbedrijf van vriend Boy Schuring. Daar hangt een beveiligingscamera: “Op de beelden is te zien dat rond middernacht een witte Ford Focus met twee personen erin voorbijrijdt.

Om 01.55 uur passeert ook een scooter de busjes. Twee minuten later komt er een steekvlam uit de busjes.” De brandweer werd vlak daarna gebeld. “Waarschijnlijk door iemand die vanaf de naastgelegen snelweg de brand heeft gezien.”

Het transportbedrijf looft 2.500 euro uit aan de persoon met de gouden tip. Boy: “Desley is een vriend van mij, net als zijn vader.” Het gaat hem dan ook niet om de busjes. “Die zijn vervangbaar. Maar de dierbare spullen zijn dat niet. Dat vind ik het ergst. Ik wil dat de dader gepakt wordt.”

Schuring Logistics roept mensen die meer weten over de brandstichting op zich te melden.

Beeld: Schuring Logistics en Charmayne Nusselein