112

Burgemeester Krikke: 'Alle lof voor hulpverleners na gasexplosie Den Haag'

”Alle respect voor de mannen en vrouwen die gisteren hier met man en macht hebben gewerkt om alle slachtoffers zo snel mogelijk te helpen.” Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft maandagochtend nogmaals poolshoogte genomen op de plek waar zondag een gasexplosie plaatsvond.

Zondag, kort na de ramp, was Krikke ook aal aanwezig in de Jan van der Heijdenstraat. ”Bij het daglicht is de ravage nog beter te zien, het is verschrikkelijk om te zien wat er met de woningen is gebeurd. Je kijk nu zo de woonkamer in en het lijkt of de mensen elke moment terug kunnen komen.”

Lees hier alles over de gasexplosie in Den Haag

Opvanglocatie bewoners

Krikke bracht maandag ook een bezoek aan de bewoners in hun opvanglocatie. ”Ik heb net als gisteravond uitgebreid met mensen gesproken. Na de eerste grote schrik dringt nu langzaam echt in alle hevigheid door wat zij hebben meegemaakt en wat hen is overkomen. En er leven veel vragen natuurlijk, bijvoorbeeld over wanneer mensen weer naar huis kunnen. Heel begrijpelijk. Samen met de hulpdiensten zullen we hen zo goed en zo snel mogelijk helpen”, aldus de burgemeester.

Lees ook: Sharwin geopereerd aan been na beknelling gasexplosie Den Haag

Reactie Rutte

Ook Rutte heeft gereageerd op de ramp: ”Ik ben zelf Hagenaar dus dan leef je dubbel mee”, zei hij. ”Gelukkig zijn er geen doden. Ik hoop dat de mensen goed herstellen”, laat hij weten. ”Mensen schrikken zich rot. Stel je voor dat je televisie zit te kijken en opeens gebeurt dit. Verschrikkelijk.”

Lees ook: Rutte leeft mee met slachtoffers Den Haag

In totaal raakten door de explosie tien mensen gewond, van wie acht naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het is niet duidelijk hoe ze eraan toe zijn. Hulpverleners haalden kort na middernacht nog een man levend uit het ingestorte pand. De man lag sinds zondagmiddag onder het puin.

Lees ook: Gemeente ontkent, maar volgens bewoners waren er eerder gasproblemen

De brandweer gaat ervan uit dat er een gasexplosie was, maar het is nog niet duidelijk waardoor die is ontstaan.