112

Brunssum staat stil bij de dood van de 5-jarige Fhtawit

Iedereen kende haar, de 5-jarige Fhtawit uit Brunssum. Ze was altijd buiten aan het spelen op het pleintje, vrolijk lachend sprak ze iedereen aan die voorbij liep. Maar sinds 28 september zullen haar buren Fhtawit’s lach nooit meer horen.

Op die bewuste zaterdag loopt het meisje met haar kleding te dicht langs een kaars, waardoor ze vlam vat. Na een noodkreet snellen buurtbewoners zich naar de woning, waar ze de ernstig gewonde moeder van Fhtawit op het balkon zien staan.

De vrouw kan op tijd worden gered, maar daarna valt de deur in het slot. Heldhaftige buren weten Fhtawit uit het brandende huis te halen. Het meisje werd met zware brandwonden in een traumahelikopter naar een Duits ziekenhuis gebracht. Daar bezweek ze aan haar verwondingen.

Stille tocht voor Fhtawit

In Brunssum werd woensdagavond stilgestaan bij haar dood. Buurtbewoners liepen in een stille tocht van het stadhuis naar het pleintje waar Fhtawit altijd speelde.

Lees ook: Buurtbewoners zamelen geld in voor waardig afscheid overleden meisje (5) Brunssum

Daar werden bloemen gelegd, witte rozen. “Het immense verdriet van Fhtawits moeder kunnen wij ons slechts bij benadering voorstellen. We kunnen haar enkel een beetje steun bieden. U doet dat vanavond met deze stille tocht. En ik ben u daar ongelooflijk dankbaar voor”, sprak burgemeester Gerd Leers van Brunssum.

Ook werden er liederen gezongen en zochten mensen troost bij elkaar. Na afloop wordt een minuut in acht genomen, ter nagedachtenis aan het meisje.