Dieren

Brunssum geteisterd door vliegenplaag: 'Door de hitte is de overlast nog erger'

Er is niet tegenaan te meppen. Bewoners van Brunssum worden gek van de vele vliegen. Al jaren worden ze geteisterd door een vliegenplaag. “Met de hitte van vandaag en de komende dagen is de overlast alleen maar erger”, zegt Maureen Hellenbrand die middenin de plaag woont.

In verschillende wijken in Brunssum hebben bewoners te kampen met de vliegenplaag, vooral in de lente en zomer. “‘s Avonds is het het ergst. Gisteravond heb ik anderhalf uur lang vliegen gemept,” zegt Hellenbrand, die met haar gezin praktisch naast plasticrecyclingbedrijf TpD woont.

Afval in de buitenlucht

Door omwonenden, de gemeente en de provincie wordt TpD als schuldige aangewezen van de vliegenplaag. Onderzoek van de Regionale Uitvoeringsdienst wees uit dat er bij het bedrijf in de buitenlucht materiaal wordt opgeslagen en dat er lozing van afvalwater in het riool plaatsvindt.

Voor de Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg reden om TpD te dwingen de hele bedrijfsvoorraad binnen twee weken te verwerken en maatregelen te nemen tegen de verspreiding van vliegen. Het afvalverwerkingsbedrijf wist daar met een kort geding onderuit te komen.

Terrein leeggemaakt

De verantwoordelijke gedeputeerde Robert Housmans geeft aan dat het terrein van TpD inmiddels op aandringen van het provinciebestuur is leeggemaakt. “Helaas heeft de rechter onze besluiten geschorst, maar hij heeft ons wel voldoende handvatten gegeven om nieuwe besluiten te nemen”, zegt Housmans. “In de praktijk heeft onze actie ertoe geleid dat TpD actie heeft ondernomen. Zo vindt nu op de Boschstraat geen buitenopslag van plastic huishoudelijk afval plaats.”

Ook een ander terrein in Brunssum veroorzaakt volgens de gedeputeerde de vliegenplaag. “De situatie op de Kranenpool is niet acceptabel, de overlast is groot en we snappen dat de omgeving hiertegen in actie komt. We hebben reeds vastgesteld dat in ieder geval de brandveiligheid in het geding is, daar zijn gemeente Brunssum en Provincie gezamenlijk mee bezig. Brandgevaar en ook vliegenoverlast zijn immers onacceptabel.”

Gedeputeerde naar Brunssum

Mauren Hellenbrand merkt nog maar weinig van de schoonmaak bij haar buren DtP. “Met de hitte van deze week is het probleem eerder groter geworden dan kleiner.” Genieten van het weer kan ze ook niet. “Buiten zitten is echt niet leuk. Barbecueën doen we liever bij vrienden.”

Piet Drenth organiseerde een petitie en neemt samen met Hellenbrand deel aan het Actiecomité Vliegenoverlast. Het comité bestaat uit tientallen omwonenden van de Brunssumse plasticrecycler TpD. “Vrijdag komt gedeputeerde Housmans langs voor een gesprek met de wethouder en om poolshoogte te nemen bij omwonenden.”