112

Broer van verwarde man na explosie Hoensbroek: 'Hij schreeuwde om hulp'

In Hoensbroek is de buurt donderdagavond flink opgeschrikt toen er een explosief afging in de woning van een verwarde man. Op het moment dat agenten de woning binnenvielen, ontstond een enorme explosie en raakten de bewoner en een agent gewond.

“Ik weet niet precies wat er is gebeurd”, vertelt de broer van de man, die liever anoniem wil blijven, vrijdag tegen Hart van Nederland, “maar ik weet wel dat hij voorafgaand heel hard om hulp heeft geschreeuwd maar dat hij die dus niet kreeg.”

Hij belde donderdagavond direct met het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen om te vragen hoe het met zijn broertje gaat. “Ik kreeg echter te horen dat hij al werd overgebracht naar het brandwondencentrum in Aken. Hij zal dus wel flinke brandwonden hebben.”

‘Hele grote vuurbal’

Meerdere buurtbewoners waren getuige van de explosie. “Op een gegeven moment hoor ik een kabaal achter mij,” vertelt een buurman. Het blijkt de brandweer, die hem sommeert zijn woning onmiddellijk te verlaten. “Schoenen aan gedaan, weg naar buiten. En toen hebben we hier een flinke knal gehoord.”

Lees ook: Verwarde man probeert eigen woning op te blazen, twee gewonden

Een andere omwonende heeft een camera hangen waarop ze kon zien wat er gebeurde. “Er was een hele grote vuurbal hier die naar buiten vloog,” vertelt ze. “Wij waren zo geschrokken dat we iets hadden van: uit, ik wil dit niet zien.”

Flitsgranaat

Vrijdag maakte de politie bekend dat de explosie niet veroorzaakt is door een open gedraaide gaskraan, maar mogelijk door een flitsgranaat van het arrestatieteam dat de woning binnenviel. De Rijksrecherche gaat onderzoeken of de granaat, die bedoeld is om een verdachte te desoriënteren, de explosie heeft veroorzaakt.