Politiek

Brief aan ouders: 'Houd kind thuis van school als Zwarte Piet langskomt'

‘Houd je kind thuis wanneer op 5 december Zwarte Piet op school komt.’ Deze oproep doet de Stichting Nederland Wordt Beter, de stichting achter de ‘Zwarte Piet is Racisme-campagne’ en ‘Kick Out Zwarte Piet’.

De stichting vindt dat ouders hun kinderen moeten beschermen tegen de racistische stereotype Zwarte Piet en adviseert ouders hoe ze dit kunnen aanpakken. Zo kunnen ouders het best eerst de school mailen met het verzoek schoorsteenpieten te gebruiken.

‘Ga iets leuks doen’

Ook adviseert de Stichting Nederland wordt Beter ouders om iets leuks te gaan doen met hun kind, op het moment dat het eigenlijk op school had moeten zijn. ‘Het is absoluut niet de bedoeling dat onze kinderen in al hun onschuld het gevoel eraan overhouden dat ze gestraft worden’.

Ouders zouden hun kind mee kunnen nemen naar een indoorspeeltuin of samen met andere ouders een leuk alternatief voor de kinderen organiseren, waarbij de cadeautjes uiteraard niet vergeten moeten worden.

Boete leerplicht aanvechten

Omdat scholen de leerplichtambtenaar kunnen inlichten, kunnen ouders een boete krijgen. Stichting Nederland Wordt Beter wil ouders daarin tegemoetkomen en met haar advocaten de boete aanvechten. Als die dan nog betaald moet worden, zal de stichting de kosten (deels) dekken als ouders de boete niet kunnen opbrengen.

Moeder: ‘een principekwestie’

Hart van Nederland sprak een moeder die haar kind woensdag al thuis houdt omdat de Sinterklaasviering op school wordt gevierd met zwarte pieten. Niet omdat haar kind wordt uitgescholden voor Zwarte Piet. Haar zoontje is namelijk wit. Maar ze vindt het een principekwestie.

“De Kinderombudsman heeft zelfs al gezegd dat Zwarte Piet in strijd is met de rechten van het kind. Ik vind dan dat je daarmee moet stoppen.” Volgens de moeder is haar zevenjarige zoontje het er helemaal mee eens. Ze hebben het met hem besproken en hij zegt: “Als ik iets bij iemand anders doe, wat die ander niet leuk vindt en die zegt dat ook, dan zeg ik sorry en doe ik het niet meer.”

Gelukkig is er voor volgend jaar wel een oplossing. De betrokken school, die niet met naam genoemd wil worden, heeft al aangegeven volgend jaar het Sinterklaasfeest te vieren met roetveegpieten.

Oproep: De redactie van Hart van Nederland komt graag in contact met ouders die hun kind thuis houden omdat er zwarte pieten op school komen. Zij kunnen bellen naar 020-8007777 of mailen naar: hart@talpanetwork.com