Misdaad

Brandweer Amsterdam: 'Nog niemand geschorst voor maken foto's reanimatie Maynard'

De brandweer Amsterdam-Amstelland vindt het “vanzelfsprekend heel ernstig” dat brandweerlieden van het korps foto’s hebben gemaakt van het reanimeren van de doodgeschoten ex-profvoetballer Kelvin Maynard. Vooralsnog is niemand geschorst, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meldde donderdag aan de Tweede Kamer dat de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aan hem heeft bevestigd dat de foto’s zijn gemaakt door “een of meerdere brandweerlieden van deze regio”.

Lees ook: Brandweerlui maakten foto reanimatie Maynard

Maynard werd 18 september doodgeschoten in een auto in Amsterdam-Zuidoost. Daarna circuleerden er foto’s van de plaats delict, onder andere ook van de reanimatie. Omdat toen al duidelijk was dat er geen persfotografen in de buurt waren, rezen er vermoedens dat hulpverleners foto’s hadden gemaakt.

Kamervragen

Nadat Grapperhaus zijn ongenoegen had geuit over de gemaakte foto’s kwamen er Kamervragen over de kwestie. De brandweerwoordvoerder zei dat meerdere brandweerlieden daarop toegaven dat zij foto’s hadden gemaakt. De woordvoerder zei niet over hoeveel mensen het gaat.

Een extern bureau doet nu in opdracht van de Veiligheidsregio onderzoek. Dat is volgens de brandweerwoordvoerder bijna klaar. Daarna wordt gekeken welke stappen worden genomen tegen degenen die de foto’s hebben gemaakt.

ANP