Politiek

16-jarige dochter van Maria heeft dringend jeugdzorg nodig, maar krijgt die niet

Het gaat slecht met de jeugdzorg. Zo veel is inmiddels wel duidelijk. Instellingen vallen om, medewerkers schreeuwen moord en brand en kinderen krijgen niet de juiste zorg. De 16-jarige dochter van Maria heeft in haar korte leven al heel wat meegemaakt en heeft dringend zorg nodig. Maar: er is geen plek. Ze trekken nu hard aan de bel.

En niet alleen maken zij zich druk, ook vakbond FNV maakt zich grote zorgen. Niet alleen om personeel, maar ook om kinderen. Eigenlijk hebben ze geen goed woord over voor de huidige situatie. Bestuurder Maaike van der Aar: “Code rood? Zeg maar gerust dat het code fluoriserend rood is!”

Plan voor jeugdzorg

“Dit is waarom we in september met de jeugdzorg gestaakt hebben,” zegt Van der Aar. “Wij zijn bang, nu er een aantal instellingen omgevallen zijn, voor een domino-effect. In januari willen wij met een groot, breedgedragen plan komen met rigoureuze maatregelen.”

Wat er in dat plan komt te staan? Allereerst een strategie om het tekort in de jeugdzorg op te vullen. En daar is volgens de vakbond 750 miljoen euro voor nodig. “En dan zitten we nog aan de lage kant. Die 750 miljoen is er dus alleen maar voor bedoelt om de tekorten te vullen. Om weer op te bouwen is veel meer geld nodig,” stelt Van der Aar.

Ze schetst een weinig rooskleurig beeld over de jeugdzorg: “de grootste organisaties staan onder enorme druk. Dat is slecht voor de medewerkers, de kinderen en de gezinnen. En als zo’n grote instelling dan omvalt, dan zie je dat domino-effect.”

Ook zouden te veel instellingen onder de kostprijs werken: “voor een euro zorg geven en er vijftig cent voor terugkrijgen, dat kan natuurlijk niet! Wij willen niet meer geld, maar fair geld!”

Verkeerde pad

Hoe minder instellingen er zijn, des te minder plekken zijn er voor kinderen. En de wachtlijsten zijn al lang. Een plek in een instelling heeft de dochter van Maria juist nodig.

Maria maakt zich grote zorgen en vertelt het hartverscheurende verhaal. Haar nog maar 16-jarige dochter is inmiddels op het verkeerde pad terecht gekomen. “Op het moment loopt zij ontzettend veel weg, ze brengt zichzelf heel erg in gevaar door haar eigen gedrag,” zegt Maria, terwijl ze met trillende handen het telefoonnummer van haar dochter intoetst op de huistelefoon. Op 22 november heeft de rechter bepaald dat de dochter van Maria naar een gesloten instelling moet. “We zijn nu dertien dagen verder, en er is nog steeds nergens plek voor mijn dochter,” verzucht de moeder.

Met een trillende stem zegt ze er slapeloze nachten aan over te houden. Maar ze blijft de moed erin houden, en hoopt haar dochter snel onder te kunnen brengen bij de juiste instelling. “Gewoon niet opgeven. Daar heeft niemand wat aan…”