Politiek

Boeren protesteren opnieuw in Brabant: 'We zien geen cent terug'

Ongeveer 150 Brabantse boeren zijn maandag naar het provinciehuis in Den Bosch gegaan om te protesteren. Ze willen dat de vergunningsplicht voor schonere stallen wordt uitgesteld. “We weten nog niet eens welke invloed het heeft op het milieu.”

Ook boer Stef van den Hurk demonstreert. Hij heeft samen met zijn ouders een melkveehouderij met ongeveer 300 koeien. De stikstofregels kunnen er zomaar voor zorgen dat hij met zijn bedrijf moet stoppen, vreest hij.

‘We zien geen cent terug’

Het probleem is volgens Stef dat er een opeenstapeling van regels is. “Zo is het onmogelijk om ermee om te gaan”, vertelt Stef. “Door die regels moeten we veel geld investeren in zaken die maar een klein effect hebben.”

De koeienboer moet vanwege de regels nieuwe vloeren bouwen in hun stallen. “Dat is een investering van een ton, waarvan we vervolgens geen cent terugzien. En we weten nog niet eens welke invloed het heeft op het milieu.”

Boeren demonstreren elke dag

Bij het provinciehuis in Den Bosch sprak Wim Bens van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO maandag de boeren toe. Hij eist dat de datum van 1 april van tafel gaat. “Dan moeten de boeren hun vergunningen hebben aangevraagd. Zij moeten meer tijd krijgen om tot een goede beslissing te kunnen nemen over hun investeringen.”

ZLTO heeft de boeren opgeroepen deze week elke werkdag te demonstreren bij het provinciehuis. Het is de bedoeling dat er iedere dag vijftig trekkers voor de deur staan om symbolisch de sleutels van hun landbouwvoertuigen en hun boerderijen in te leveren.

Lees ook: Brabantse boeren deze week elke dag met trekkers naar provinciehuis

In Brabant is gekozen voor publieksvriendelijke acties. De boeren vertrekken na de ochtendspits en zijn voor de avondspits weer van de weg met hun trekkers. Het verkeer heeft zo geen hinder van de acties. Vrijdag verwacht Bens ongeveer 500 boeren bij het provinciehuis. De leden van de Provinciale Staten praten dan over landbouw.