Politiek

Boze bouwers bereiden zich voor op protest: 'Lakens liggen klaar, alleen nog wat oneliners bedenken'

Na de boerenacties vindt morgen het grote bouwprotest plaats op het Malieveld in Den Haag. De voorbereidingen bij de bouwers zijn in volle gang. Zo ook bij Oostvliet bv in Zoeterwoude. Daar liggen de lakens voor de spandoeken al klaar. “Ik moet alleen nog wat oneliners bedenken,” aldus eigenaar Willem Hoogendoorn.

Morgenochtend 07.00 uur wil hij op het Malieveld zijn. Mét zijn knikdumper natuurlijk (en voor wie niet weet wat dat is: een enorme wagen met kiepbak, voor het vervoeren van grote hoeveelheden zand). Op de vraag waarom hij naar het protest toe gaat antwoord hij: “ik vind de milieudoelstelling die nu neergelegd wordt niet haalbaar voor ons. Zowel stikstof als PFAS. Wij als bedrijven doen er al heel veel aan. Onze machines zijn allemaal uitgerust met de nieuwste motoren. En het is nog niet genoeg.”

Bouwers netter dan boeren?

Het Malieveld is nog niet hersteld van het vorige protest, van de agrarische sector. Staatsbosbeheer is blij met het aanbod van de boeren om de schade te herstellen. Met het protest van woensdag verwachten ze weinig tot geen nieuwe problemen. “We hebben samen met de gemeente en de politie goede afspraken gemaakt met de organisatie van het protest, Grond in Verzet, en zien de dag met vertrouwen tegemoet. Je moet het ook meer zien dat ze de voertuigen echt komen afleveren en ze netjes neerzetten, als een soort tentoonstelling.”

Na het protest zal Staatsbosbeheer een inspectie uitvoeren om te kijken of alles nog was zoals het was voor het protest. “Omdat Grond in Verzet alles strak wil organiseren, hopen we dat de schade mee gaat vallen” aldus een woordvoerder.