Boerenprotesten in Amsterdam en Den Bosch

Boeren voeren vrijdag in Amsterdam en Brabant opnieuw actie tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen.

Op de Dam in Amsterdam houden agrariërs een boerenbrunch, om aandacht te vragen voor de stikstofkwestie en ‘de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting’. Ze verzamelen zich vanaf ‘s ochtends vroeg al in de hoofdstad, met veel lawaai rijden de boeren met hun tractoren de Dam op.

Organisator Agractie Nederland verwacht dat er in Amsterdam zo’n 15.000 boeren en bezoekers op de actie afkomen. Burgemeester Femke Halsema zei eerder dat de boeren met maximaal 25 tractoren naar de binnenstad mogen komen.

Volgens de organisatie is met de gemeente afgesproken deze tractoren buiten het centrum parkeren. Agractie zegt enige verkeersoverlast niet uit te sluiten.

‘Brabantse regels strenger dan landelijk beleid’

In Den Bosch verzamelen zo’n vier- tot vijfhonderd boeren zich om 10.00 uur voor het provinciehuis, met of zonder tractor. Volgens de boeren zijn de Brabantse regels veel strenger dan het landelijke beleid.

Ook voor komende woensdag staan acties gepland. Om wat voor acties het precies gaat,wil actiegroep Farmers Defence Force nog niet zeggen.

Er zijn plannen om de voedselvoorziening te ontregelen door wegen naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Daarover dient maandag een kort geding waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen die eventuele blokkades bij supermarkten wil voorkomen.

ANP/Redactie | Beeld: HFV Photo Services