Politiek

'Boeren kondigen nieuw protest aan en willen Schiphol bezetten'

Boeren willen opnieuw gaan demonstreren en het vliegveld Schiphol bezetten. Ze hebben het idee dat er niets zal veranderen, ondanks het grote protest van gisteren.

Dat meldt RTV Drenthe op basis van berichten die rondgaan in WhatsApp-groepen van boeren. In een bericht wordt de bezetting aangekondigd voor 29 oktober aanstaande.

‘Grootste vervuiler’ Schiphol bezetten

Boeren wordt opgeroepen om aan te sluiten bij de nieuwe demonstratie. “Dit keer op Schiphol. De reden is dat dat het grootste stikstofprobleem is en als we dat stil kunnen leggen, zou het probleem opgelost moeten zijn”, staat in het bericht dat volgens RTV Drenthe veelvuldig gedeeld wordt.

Lees ook: VIDEO: Protesterende boeren breken door hekken rond Malieveld

In de WhatsApp-groep wordt ook al opgeroepen tot een derde protest, als de actie van 29 oktober niets uithaalt.

Boeren grotere vervuilers dan luchtvaart

Ons land telt ruim 53.000 landbouwbedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de stikstof in Nederland. Het terugdringen van de veestapel is een discussiepunt, zeker nadat D66 een halvering voorstelde. Minister Carola Schouten (Landbouw) beloofde gisteren dat die halvering er niet zal komen.

Ook vanuit het buitenland, door bijvoorbeeld zure regen, komt stikstof ons land binnen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. De luchtvaartsector is relatief een kleine vervuiler. Het vliegverkeer veroorzaakt slechts 1 procent van de totale stikstofuitstoot in Nederland.