Politiek

Boeren willen maandag met trekkers bij opritten van snelwegen staan

De boeren van actiegroep Farmers Defence Force zijn van plan om langs de opritten van snelwegen te gaan staan. In een oproep op Facebook wordt voorgesteld om maandag om 12.30 uur langs de opritten van alle snelwegen stil te gaan staan.

Hiermee wil de Farmers Defence Force onderhandelingen steunen en een ‘waarschuwing’ afgeven.  “Laat ze je spieren zien”, staat er te lezen in de oproep. In reacties onder de oproep zeggen veel boeren de actie te ondersteunen en mee te gaan doen.

 

Gesprek met minister

Maandag gaan boeren, verenigd in het Landbouw Collectief, in gesprek met minister Schouten van Landbouw. Het Landbouw Collectief is afgelopen week zelf met plannen gekomen om de uitstoot van ammoniak terug te dringen. Maar daarvoor is wel geld nodig. Veel geld.

Lees ook: Boeren willen koeien de wei in om stikstof terug te dringen

“En dat geld hebben wij niet”, zegt woordvoerder Sita van Keimpena van de Farmers Defence Force. Volgens haar moet het geld voor de voorgestelde maatregelen bij de politiek vandaan komen.

Geen blokkade

En om de onderhandelingen over het geld te steunen willen de boeren zich maandag langs “alle snelwegen” weer laten zien. Volgens Van Keimpena gaat het om een actie waar automobilisten geen last van zullen hebben. De opritten worden niet geblokkeerd. Maar de woordvoerder sluit ook niet uit dat de acties weer zullen verharden als de onderhandelingen voor de boeren negatief uitvallen.

Lees ook: Rutte wil ‘vooral luisteren’ tijdens bijeenkomst over stikstofproblemen

Volgens het Landbouw Collectief zouden koeien vaker buiten de weide in moeten, moet er minder met kunstmest en meer met dierlijke mest worden gewerkt en kan deze mest nog met water worden verdund. Zo zou de uitstoot van stikstof moeten worden teruggedrongen.