Politiek

Boeren voelen zich gehoord tijdens 'emotioneel maar goed' gesprek met Rutte

Afgevaardigde boeren noemen het gesprek dat zij met premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden “emotioneel”, “uitstekend” en “persoonlijk”. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. “Ik moest ook een traantje laten”, zegt melkveehouder Gerben Koot.

Spontaan binnengelaten

Koot was een van de boeren die niet waren uitgenodigd, maar spontaan werden binnengelaten door Rutte, uit een groep demonstrerende boeren voor de hekken van het landgoed. Dat Schouten en Rutte daar al met de demonstrerende boeren praatten, was een “pluspunt”, aldus Koot. Ook een collega vond het gesprek “uitstekend”, en gaat met een goed gevoel weg.

“Rutte heeft goed geluisterd, hij nam de tijd om onze verhalen aan te horen. Maar hij kon geen garanties geven”, zegt een melkveehouder uit het Overijsselse Hoge Hexel. “Hij gaf aan dat de stikstofproblematiek toch opgelost moet worden”.

‘Wel gehoord maar geen beloftes’

Volgens een andere veehouder gaf Rutte het gevoel dat “het op de langere termijn wel goedkomt” en dat de waardering voor de sector terugkeert. “Hij heeft begrip voor de situatie en er worden wel wat oplossingen bedacht. We moeten maar afwachten hoe het verder gaat”, zei een collega.

Lees ook: LTO verwacht nog meer acties: ‘Boerenprotesten in oktober waren spielerei’

Rutte zelf noemt het een “heel goed gesprek, maar wel met mensen die zich heel grote zorgen maken”.

Volgens minister Schouten waren de verhalen “indringend en indrukwekkend”. Er werd niet veel over beleid gesproken. “Deze bijeenkomst was echt om de verhalen van de boeren te horen”, aldus de bewindsvrouw.

ANP