Politiek

Boeren in groten getale aanwezig bij provinciehuis Den Bosch

Bij het provinciehuis in Den Bosch zijn duizenden boeren aanwezig. Dit om een signaal af te geven aan het debat dat vrijdag in het provinciehuis wordt gevoerd over het stikstofbeleid.

De boeren hopen op een verruiming van de stikstofregels. Mocht het niet zover komen, dan worden nog meer acties in de toekomst niet uitgesloten. Vanmiddag zal er met name over de vergunningen gesproken worden in Den Bosch.

Nog drukker

Een woordvoerder van ZLTO zegt dat er rond 13.00 uur zo’n 2000 boeren bij het provinciehuis stonden. Gezamenlijk hebben zij ruim 700 voertuigen meegenomen. Het wordt naar verwachting nog drukker, veel boeren zijn nog onderweg naar Den Bosch.

De demonstratie is vrijwel zonder incidenten verlopen. Een handvol tegendemonstranten werd even in het nauw gedreven door protesterende boeren, maar de politie heeft dat opstootje gesust.

Boeren: versoepeling van regels

De huidige aanpassingen in het stikstofbeleid zien de boeren niet zitten. ”We moeten de komende jaren gewoon door kunnen gaan, dus wij vinden dat we vanaf 2028 het nieuwe stikstofbeleid moeten toepassen”, zegt een van de aanwezigen.

Een andere boer laat weten dat iedere agrariĆ«r vanwege uiteenlopende redenen staakt, ondanks dat het debat vandaag alleen over het verlenen van vergunningen gaat. ”Stikstof is wel de druppel die de emmer doet overlopen. Of ik het demonstreren mooi vind? Ik had hier liever niet gestaan, maar het is nodig.”

De Provinciale Staten van Noord-Brabant beginnen vrijdag rond 13.30 uur aan een debat over onder meer veehouderijen en hun stalsystemen.