Misdaad

Boer Gert voor rechter: mysterie rondom branden eigen boerderij Werkhoven

Woensdag is een spannende dag voor de Utrechtse boer Gert S. (35). Hij staat voor het eerst voor de rechter voor brandstichting in zijn woonhuis in ‘t Goy.

Het gaat om een zogenoemde pro-forma zitting, wat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk behandeld zal worden. Gert S. wordt verdacht zijn eigen huis aan het Groenedijkje in ‘t Goy in brand te hebben gestoken.

Vijf branden in Werkhoven

Vorig jaar december werd de boer ook al aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vijf branden in en rondom zijn voormalige boerenbedrijf in Werkhoven. Die branden waren in oktober en november 2018.

Lees ook: Voor vijfde keer brand bij boer in Werkhoven

Bij één van die branden kwamen tientallen koeien en een waakhond om het leven. Bij een andere brand raakte Gert S. zelf gewond tijdens een verwoede poging om zijn dieren te redden.

Opnieuw aangehouden

Zes dagen na zijn aanhouding werd Gert S. weer vrijgelaten. De rechter-commissaris zag onvoldoende ernstige bezwaren om hem langer vast te houden.

Op 6 juni van dit jaar woedt er een brand in het nieuwe woonhuis van de boer in ‘t Goy. Hij is er gaan wonen na het faillissement van zijn bedrijf in Werkhoven.

Lees ook: Boer Gert aangehouden voor meerdere branden op eigen boerderij in Werkhoven

Ruim een maand na deze brand wordt hij opnieuw opgepakt op verdenking van brandstichting. Hiervoor moet hij woensdag voor het eerst in de rechtbank verschijnen.

Boer Gert ontkent betrokkenheid

Gert S. ontkent bij hoog en laag betrokken te zijn bij de brand, zegt zijn advocaat Tim Vis. Eerder verklaarde de boer dat de branden waren aangestoken en mogelijk te maken hadden met zijn seksuele geaardheid of een zakelijk geschil.

Zijn ex-vrouw Patricia laat weten in zijn onschuld te geloven. “Ik steun hem en ga wekelijks bij hem op bezoek. De kinderen hebben hem al vanaf het moment dat hij werd opgepakt niet meer gezien.”

Voorlopige aanklacht

Vooralsnog wordt Gert S. alleen verdacht van betrokkenheid bij de laatste brand, in zijn woonhuis in ‘t Goy. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het onderzoek nog niet klaar, ook de aanklacht is nog niet definitief.