Politiek

Boer Bolk vindt nieuwe protestactie te vroeg en gaat niet: 'Bang dat het uit de hand loopt'

Boeren uit het hele land rijden woensdag weer op hun trekker naar Den Haag voor een landelijke protestactie. Maar niet boer Jan Bolk uit het Twentse Reutem. Hij vindt het nog te vroeg en is bang dat het uit de hand zal lopen.

Bolk runt met zestig koeien een bescheiden melkveehouderij en heeft zo zijn twijfels over de stikstofcijfers die het kabinet hanteert. Toch gaat hij woensdag niet naar Den Haag. “De afspraak was om nog vier weken te wachten en dat wacht ik ook af.”

‘Tevreden over de acties’

Hij vindt de acties tot nu toe prima. “De burger is erover tevreden, ze helpen de boeren ook.” Maar zoals het in Groningen ging, vindt hij niet goed. “Het liep uit de hand, dat moet niet gebeuren. Daar krijg je alleen maar tegenstanders van.”

Lees ook: Boze boeren rijden deuren provinciehuis Groningen binnen, gewonden door gevechten

Toch snapt hij de woede van de boeren. “Er zijn steeds meer boeren die een redelijk lang lontje hadden, bij wie dat lontje nu steeds korter wordt. Dan worden ze boos en hebben ze zichzelf niet meer onder controle. Dat is normaal denk ik.”

“Als de politiek niet reageert, ga je steeds meer van dat soort dingen zien”, denkt Bolk. Hij keurt het wel af en beseft ook dat het wat doet met de beeldvorming. “Geweld gebruiken, zoals maandag, is niet goed voor de landbouw.”

‘Bang dat protestactie uit de hand loopt’

Bolk vreest dat de boeren door de vele acties de sympathie van de burgers verliezen. “De reacties van Nederland zijn nu nog wel positief, maar als we bij wijze van spreke elk 14 dagen de straat op gaan, dan zal dat wel minder worden. Mensen hebben er last van, die moeten naar het werk. En dat gaat een keer tegenstaan.”

Daarom wil hij niet te vaak actievoeren. “Ik weet niet hoever we kunnen gaan.” En ook vreest hij voor escalatie tijdens de protestactie. “Ik ben er een beetje bang voor dat het uit de hand gaat lopen. Helemaal als de politiek niet reageert.”

Wat gaan de boeren woensdag doen?

Boeren gaan woensdag eerst naar Bilthoven om te protesteren tegen de meetmethoden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en trekken vanaf het middaguur naar Den Haag voor een bezetting van het Binnenhof. Boeren en andere actievoerders zouden willen gaan kamperen op het Binnenhof tot hun eisen zijn ingewilligd.

Lees ook: Wat je moet weten over het grote boerenprotest van woensdag

De boeren gaan wederom protesteren, omdat ze vinden dat de problemen in Nederland voor een groot deel op hun bordje terechtkomen. Ze vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen. Het kabinet wil boerenbedrijven saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen.