112

Boer aangereden koeien: 'Het is verschrikkelijk, je hebt ze zelf opgevoed'

Veehouder Stefan Woolderink is aangeslagen. De boer uit Wierden verloor woensdag vier koeien nadat zij werden aangereden door een trein.

De boer werd woensdagavond rond 20.15 uur gebeld door zijn buurvrouw. “Zij zei dat ze mijn koeien op straat zag lopen.” Woolderink was verrast: “De koeien lagen eerst mooi rustig buiten te herkauwen en toen zijn ze op hol geslagen.”

Lees ook: Drama in Wierden: vier koeien dood na aanrijding met trein

De trein was onderweg van Almelo naar Deventer. De vijf inzittende passagiers moesten anderhalf uur blijven zitten voordat zij werden geëvacueerd

De boer probeert te verwoorden hoe hij zich voelt. “Het is verschrikkelijk. Het zijn dieren die je vanaf kleins af aan hebt opgevoed en grootgebracht. Je voelt je zeer beroerd.”

Vier koeien aangereden

De veehouder haalt even adem voordat hij vertelt wat hij zag toen hij bij het spoor aankwam. “De treinen stonden stil, meerdere buurtbewoners stonden langs het spoor. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat er vier pinken waren geraakt. En later, honderd meter voor de trein, is er nog een gevonden, die was nog levend. Er gaat van alles door je hoofd. Je voelt je klote. Wat moet je nog meer.”

Helikopter

Woolderink denkt dat het ongeluk van woensdagavond veroorzaakt is door een helikopter. “Meerdere buurtbewoners hebben die zien vliegen.” Volgens de boer zou de helikopter laag over zijn land hebben gevlogen en zouden de dieren daardoor in paniek zijn geraakt. Woolderink heeft de helikopter zelf niet gezien.

Het had volgens de boer niet uitgemaakt als hij een groot hek of een omheining bij het spoor had geplaatst. “Als je mensen of dieren in paniek laat raken, dan weet je niet wat er gebeurt. Dan kun je grote hekken neerzetten wat je wilt, maar dan gaan ze als een dolle door het lint.”

In totaal waren er volgens de boer achttien koeien ontsnapt, waarvan er zeven bij het spoor terecht zijn gekomen. Alle veertien nog levende koeien zijn weer terug op de boerderij.