Weer & Verkeer

Nederland schrikt wakker: bliksem ingeslagen op meerdere plekken

Op verschillende locaties is vannacht de bliksem ingeslagen. Ook melden veel mensen op sociale media dat ze zijn wakker geschrokken door het onweer. Vooral in het zuiden en oosten van het land was het flink raak.

De meldingen van hevig onweer komen onder meer uit de regio’s Tilburg, Eindhoven, Venlo en Enschede. Voor veel mensen betekende het geweld uit de lucht een gebroken nachtrust. Sommigen spreken zelfs van ‘extreem onweer’.

Horrornacht

Nederland was midden in de nacht waarschijnlijk zelden zo actief als woensdagnacht. Mensen melden massaal dat ze wakker zijn geschrokken door het vele gedonder. Bauke had zelfs trillende benen.

Op sociale media wordt gesproken over trillende huizen, trillende ramen en trillende voordeuren. Jan uit Eindhoven is al sinds 1 uur wakker en heeft sindsdien niet meer geslapen. Hij moet wel gewoon werken donderdagochtend. “Normaal vind ik onweer niet erg maar dit vind ik niet heel fijn”, schrijft Naomi uit Losser. Ze heeft gelukkig wel mooie foto’s kunnen maken.

Bliksem ingeslagen

In de Brabantse dorpen Cuijk, Boxmeer en Lithoijen is daadwerkelijk de bliksem ingeslagen. Aan de Karel Fabritiusstraat in Boxmeer belandde de schoorsteen van een huis deels op straat na een blikseminslag. In de rest van de straat zijn de stoppen doorgeslagen.

Iets verderop, in Cuijk, ontstond door de bliksem een brand in de keuken van een huis aan de Hazeleger. In het huis is flinke rookschade ontstaan. Voor cavia’s en een konijn is de dierenambulance gekomen.

Het noodweer zorgde ervoor dat bewoners van een woning aan de Osseweg in Lithoijen ineens recht overeind in bed zaten na een enorm harde knal. Ook diverse omwonenden en zelfs brandweerlieden een dorp verderop schrokken wakker. De stroom viel uit en al snel was duidelijk dat de bliksem was ingeslagen bij de woning.

Ook uit Tilburg komen berichten over blikseminslag. Voor zover bekend raakte er niemand gewond door het natuurgeweld.

Beeld: SQ Vision