Bestelling Black Friday terugsturen? Bij deze webwinkels moet je te lang op je geld wachten

Met Black Friday en de feestdagen in aantocht, is de kans groot dat iets koopt in een webwinkel. Maar als je dat boek of die kersttrui toch wilt terugsturen, krijg je dan op tijd je geld terug? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dat lang niet altijd het geval is.

De Consumentenbond bestelde zo’n 600 artikelen bij ruim 200 webwinkels in Nederland. Op drie verschillende momenten bestelden ze producten, die allemaal binnen twee weken weer werden teruggestuurd.

Van alle webwinkels betaalde 37 procent minstens één bestelling niet of te laat terug. De service na retourneren is daarmee slechter dan ooit, zegt de Consumentenbond. Bij zestien procent van de winkels ging het bij alle drie de bestellingen mis, twee keer zoveel als vorig jaar.

Bezorgkosten niet terug

Naast dat het vaak lang duurt voordat webshops terugbetalen, worden ook niet altijd de bezorgkosten teruggestort. Dit terwijl winkels van de wet alles wat de klant heeft betaald, moet teruggeven. Dus ook de bezorgkosten.

Bij 27 procent van de winkels werden de bezorgkosten bij minstens één van de drie bestellingen niet meer teruggestort. Tien procent van de webshops betaalden zelfs van alle drie bestellingen de bezorgkosten niet terug.

Volgens de Consumentenbond worden consumenten jaarlijks voor 13 miljoen euro gedupeerd.

Te laat terugbetalen

Maar welke webshops kun je het best vermijden op Black Friday, als je misschien je bestelling wilt terugsturen?. We noemen de shops waarbij alle drie de door de Consumentbond retour gezonden product te laat werden terugbetaald.

123kersttrui.nl
atlasformen.nl
bakerros.nl
bruna.nl
budget-sanitair.nl
baldur-nederland.nl
cqstijl.nl
drankenoutlet.nl
elro.eu
eurotops.nl
gigaparts.nl
grilltheater.nl
hetspeelgoedwinkeltje.nl
ikshopgifvrij.nl
kiabi.nl
kikocosmetics.com
kindermaxx.nl
klompjes.com
natuurproduct.com
neckermann.com
onderbroekplein.nl
skelterbanden.info
streetwearz.nl
trendywonen.nl
vegaoo.nl
vuurkorfgigant.nl
waarenhuis.com
welovemusthaves.com
wilpe.nl
winnersport.nl
xxl-shops.nl

Wat is Black Friday?

Black Friday is een commercieel feest op de dag na Thanksgiving, traditioneel de vierde donderdag van november. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika.

Komende vrijdag is het Black Friday en ook op Cyber Monday, de maandag erna, worden veel prijzen verlaagd. Bij de meeste winkels kun je de hele week al met korting shoppen.