Bevrijdingsdag geen garantie voor goed weer

DEN HAAG (ANP) – Op Bevrijdingsdag worden temperaturen van maximaal 11 graden verwacht, aldus Weeronline. Dat is ongebruikelijk laag vergeleken met voorgaande Bevrijdingsdagen. Normaal gesproken ligt de maximumtemperatuur op 16 graden. Ook valt er zondag waarschijnlijk een enkele regenbui.

Meestal is het droog op Bevrijdingsdag, zoals de afgelopen drie jaar. Maar druilerige dagen zitten er ook tussen. Zoals in 2015, toen er 9,2 millimeter neerslag viel. Daarmee vergeleken valt de dit jaar verwachte 1,1 millimeter aan regen mee.

Meestal zonnig

De zon laat zich op een gemiddelde Bevrijdingsdag zes uur zien. De afgelopen vijf keer zat het aantal zonuren daar ruim boven, behalve op 5 mei 2017. Toen scheen de zon amper. Aankomende zondag worden stapelwolken verwacht. Maar vooral in het westen breekt de zon in de loop van de middag door.

Overigens was het ongebruikelijk koud naar huidige standaarden op 5 mei 1945, toen de Duitse bezetters capituleerden in Hotel De Wereld in Wageningen. In De Bilt werd het toen niet warmer dan 12 graden en viel 7,7 millimeter aan regen.