112

'Bestrijding georganiseerde misdaad niet ten koste van blauw op straat'

In de strijd tegen drugscriminaliteit in Nederland gaat minister Grapperhaus eenmalig 110 miljoen euro investeren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor meer mensen en de oprichting van een speciale antidrugseenheid: het Multidisciplinair Interventie Team, en de bescherming van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Maar volgens de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam lost een eenmalige investering niets echter op. Ze willen structurele maatregelen want nu worden agenten van plek verschoven. In Valkenswaard bijvoorbeeld zijn al vijf agenten weggehaald. Daardoor komt het lokale politiewerk in de knel, tot woede van de burgemeester.

Offer

Ook het grootste gedeelte van ons Wat Vindt Nederland-panel is niet enthousiast, 72 procent vindt blauw op straat te belangrijk om op te offeren voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Slechts 24 procent vindt dat dat offer wel moet worden gebracht.

Ook ongeregeldheden bij bijvoorbeeld demonstraties en voetbalwedstrijden kost veel politie-inzet, maar 66 procent ziet de agenten die daarbij in actie komen, liever op straat.