Bert van der Lans, langstlopende deelnemer, moet toch stoppen na botbreuk

Het gaat hem toch niet lukken om door te lopen. Meneer Bert van der Lans, de man die het langs meeloopt van alle Vierdaagse wandelaars, heeft zijn sleutelbeen gebroken en moet zijn wandeltocht staken.

Van der Lans baalt enorm. Hij viel na de finish toen hij bij zijn fiets stond. “We hebben praktisch gekeken wat nog mogelijk is. Lopen ging niet slecht, maar ik heb zoveel hulptroepen nodig, ik kan mezelf niet aankleden. Dus we hebben alles op een rijtje gezet en ik heb besloten: ik zet een punt erachter. Ik ga stoppen. Ik heb het ook nooit meegemaakt, maar ook dat kan.”

Bittere pil

Hij is wel heel teleurgesteld, vervolgt hij, enigszins versuft door de medicatie. “Het is letterlijk een bittere pil.”

Talloze mensen hebben inmiddels aangeboden hem te helpen door bijvoorbeeld zijn spullen voor hem te dragen en dat doet hem goed, maar hij is te lichamelijk te verzwakt om verder te lopen. Maar, benadrukt hij, “ik wil al die mensen wel graag bedanken!”.

73ste keer

Eerder liet hij nog weten koste wat kost door te gaan. “Ik ga door ondanks mijn gebroken sleutelbeen. De wielrenners van de Tour de France fietsen ook gewoon door met deze breuk”, liet Van der Lans weten nog voor hij werd gecheckt door een arts. Van de dokter mocht hij door, want met lopen zelf zou hij geen problemen hebben.

Hij deed voor de 73ste keer mee aan het evenement. Ieder jaar wandelt hij vol overgave mee. Nog nooit heeft iemand de Vierdaagse zo vaak gelopen als hij.