Dieren

Bedreigde dierenbeschermer Karen Soeters: 'Reacties die ik krijg zijn niet normaal'

Dierenbeschermer Karen Soeters springt elke dag in de bres voor dieren, maar dat wordt haar door veel mensen bepaald niet in dank afgenomen. Bedreigingen aan haar adres zijn aan de orde van de dag en maandag werd er zelfs een steen door de ruit van haar woning gegooid.

Soeters, oprichtster van nieuwsmediaplatform van House of Animals en de site AnimalsToday.nl, doet gedegen onderzoek naar misstanden met dieren dus roept niet zomaar wat, zegt ze. “Wij voeren gedegen onderzoeken uit. Daar is geld mee gemoeid en op basis daarvan worden Kamervragen gesteld.” Dat haar bevindingen bepaalde mensen zodanig tegen de haren instrijkt dat ze haar bedreigen en met als klap op de vuurpijl een steen door haar ruit, doet haar wel wat. Maar het houdt haar niet tegen. “Dit is gewoon mijn werk en ik laat me niet uit het veld slaan.”

Een tweet, storm aan bedreigingen

Een aantal maanden geleden liep ze over de Tilburgse Kermis toen ze de legendarische Muizenstad zag: een miniatuurstad waarin levende muizen wonen. Omdat het midden zomer was, werd het 34 graden in de stad. Slechts een tweet over de wel heel hete Muizenstad was al genoeg voor een storm aan bedreigingen. “Dat van Twitter over de muizen op de kermis was gewoon een klein ding waar ik me mening over uit liet. Het was veel te warm en te klein.”

Lees ook: Jelly en Wobbe keren niet terug met kermisattractie Muizenstad na kritiek dierenactivisten

Jelly en Wobbe Nieborg, eigenaar van Muizenstad, besloten “in verband met een actie van Karen Soeters zogenaamd dierenactiviste” de stekker uit de stad te trekken. “Dat de kermis direct actie ondernam had ik ook niet verwacht”, zegt Soeters. “Maar de reacties die ik daarover heb gekregen zijn niet normaal; mensen zouden me aanrijden als ze me zien lopen.”