Baudet verrast door kritisch interview Otten

DEN HAAG (ANP) – Politiek leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) was verrast door een interview afgelopen weekeinde waarin zijn tweede man Henk Otten stevige kritiek op hem uitte. Maar van een ,,richtingenstrijd” binnen de partij is volgens Baudet zeker geen sprake.

Otten, de toekomstige fractieleider van FVD in de senaat, zei tegen NRC Handelsblad dat Baudet de partij te veel naar rechts trekt en zelf te veel aandacht voor zich opeist. Hij stoort zich onder meer aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en met Latijn doorspekte ondergangsretoriek. Het moet nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter, vindt hij.

,,De een is wat praktischer ingesteld, de ander wat filosofischer”, zegt Baudet. ,,Het is volgens mij prima dat iemand daar ideeën over heeft. We zijn een democratische partij.” Of hij de kritiek van Otten ter harte neemt, wil hij nog niet zeggen. ,,Maar ik luister altijd naar wat mensen zeggen, of het nou bijval is, of kritiek.”

Permanente discussie

Het bezwaar van de tweede man van de partij gaat volgens Baudet ,,een beetje over toon, een beetje over de uitwerking op sommige gebieden. Daarover kunnen we in gesprek”. Hij voegde eraan toe dat er een ,,permanente discussie” in de partij gaande is.

Baudet is het met ,,sommige punten” van Otten eens, bijvoorbeeld dat de partij moet professionaliseren. Maar hij vindt niet dat hij zijn aanhang ,,nodeloos in de wind zet” door zijn uitspraken.

In de krant zei Otten: ,,Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten. Het is misschien leuk om een gewaagde uitspraak te doen, maar we zijn nu een grote partij. Hij gaat over zijn eigen woorden, maar woorden hebben consequenties. Je hebt verantwoordelijkheid voor andere mensen. Het is de vraag of je een politieke partij moet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt. Ik vind van niet.”