Misdaad

Bas stopt bij ziekenomroep na zoveelste bedreiging

De maat is vol voor Bas Stuy uit Emmeloord: na jarenlange bedreigingen stopt hij bij ziekenomroep OZONOP. Afgelopen weekend bereikten de intimidaties een nieuw dieptepunt: zijn huis werd bespoten door een onverlaat met een brandbare stof.

Vrijdag was het weer zover toen de ziekenomroep een belletje binnenkreeg van een onbekende man. Hij eiste dat het radiostation stopt met het uitzenden van Turkse muziek.

Dat was niet de eerste keer, want de afgelopen jaren is er regelmatig gedreigd dat iemand iets aan zou worden gedaan als het Turkse muziekprogramma niet zou stoppen met uitzenden.

Brandbare stof gespoten

Een dag later merkt Bas iets vreemd op, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Vrijdag waren we al gebeld dat we moesten stoppen. Een dag later kwam ik de trap af in mijn huis en rook ik een vreemde, penetrante lucht. Bij de voordeur rook het heel sterk.”

Lees ook: Ziekenomroep bedreigd door man met Turks accent

Bas belde gelijk de politie, met de eerdere bedreigingen in zijn achterhoofd. Onderzoek wees al snel uit dat iemand een brandbare stof over zijn voordeur en de rest van de voorgevel heeft gespoten. “Waarschijnlijk terpentine of lampenolie, maar dat is nog niet helemaal zeker.”

Gestopt bij ziekenomroep

Voor Bas, die als vrijwilliger was verbonden aan OZONOP, was het de druppel die de emmer deed overlopen. “Omdat ze mij nu persoonlijk en thuis treffen. Mijn vrouw ligt op bed en moet met een traplift naar beneden als er brand is.” Ook vindt hij dat hij het niet maken tegenover zijn buren.

Wie er achter de bedreigingen zit, is volgens Bas niet duidelijk. Al heeft hij wel een vermoeden. “De vorige keer dat we werden bedreigd werd het logo van de Grijze Wolven (een extreemrechtse Turkse organisatie) op onze studio getekend. Ik denk dat het weer uit dezelfde hoek komt.”