Nederlandse militairen op Bahama's klaar voor mogelijk nieuwe storm

Nederlandse militairen die noodhulp verlenen op de Bahama’s houden het weer goed in de gaten. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt dat de eilanden in het Caraïbische gebied mogelijk opnieuw getroffen worden door zwaar noodweer.

Het National Hurricane Center denkt dat de Bahama’s de komende dagen opnieuw te maken krijgt met sterke wind en veel regen. Naar verwachting zal de storm minder sterk zijn dan Dorian. Die orkaan trof de Bahama’s vorige week hard. Zeker 50 mensen kwamen om het leven en 1300 mensen worden nog vermist.

Nederlandse noodhulp

Nederland heeft 550 militairen en de marineschepen Snellius en Johan de Witt naar de Bahama’s gestuurd. Twee keer per dag geeft de meteo-officier aan boord een update van de verwachtingen. Tijdens deze briefings wordt ingeschat welke risico’s het weer met zich meebrengt, zo laat een defensie-woordvoerder weten.

Op dit moment ondervinden de operaties van de Nederlanders nog geen problemen. Zaterdag worden de golven op zee misschien te hoog om nog met de landingsvoertuigen van en naar het amfibisch transportschip Johan de Witt te komen. Zover nu bekend gaat de noodhulp ook dan door, al blijft alleen het hoogst noodzakelijke personeel aan land.

Lees ook: Eerste militairen geland op de Bahama’s voor noodhulp na orkaan Dorian

Compleet verwoest

De noodhulp van de Nederlanders richt zich op het eiland Abaco dat flink te lijden heeft gehad van Dorian. Op sommige plekken is alles verwoest. Containers en boten zijn over het eiland verspreid en huizen zijn tot op hun fundering gestript.

De Nederlanders richten zich nu vooral op het vrijmaken van hoofdwegen. Ook worden ziekenhuizen geholpen om weer volledige te functioneren. Water en voedsel zijn over het algemeen op orde op het eiland.