Sport

AZ voelt zich thuis in Den Haag

De gedwongen verhuizing naar het stadion van ADO Den Haag heeft AZ niet van de wijs gebracht. De koploper van de eredivisie plaatste zich op het Haagse kunstgras soepel voor de play-offs van de Europa League.

De ploeg van trainer Arne Slot versloeg FC Marioepol met 4-0. Dat was na de 0-0 vorige week in Oekraïne ruim voldoende voor kwalificatie. Met een treffer en twee assists was Calvin Stengs de gevierde man bij de Alkmaarse formatie.

Tegen Antwerp

In de beslissende voorronde van de Europa League speelt AZ tegen Antwerp. De Belgische club schakelde FC Viktoria Pilzen uit. In Tsjechië was de eindstand na verlenging 2-1 voor de thuisploeg. De eerste wedstrijd was in 1-0 geëindigd voor Antwerp, dat dankzij het dubbel tellende uitdoelpunt de play-offs bereikte.

Lees ook: Feyenoord zonder franje naar play-offs

AZ begint volgende week donderdag met een thuiswedstrijd. Het is nog niet bekend of de Noord-Hollandse club dan opnieuw in Den Haag terechtkan. Het eigen stadion in Alkmaar is voorlopig nog niet beschikbaar door het instorten van een deel van het dak, afgelopen zaterdag.

AZ leidde bij de rust met 2-0. Stengs vervulde een belangrijke rol bij beide treffers. De talentvolle spits schoot in de twintigste minuut eerst zelf raak na een fraaie pass van Jonas Svensson (1-0). Vlak voor de rust legde Stengs de bal klaar voor Thomas Ouwejan, die met een schuiver doel trof (2-0).

‘ADO bedankt’

FC Marioepol kreeg pas in de 55e minuut de eerste grote kans. AZ-doelman Marco Bizot redde fraai op een schot van Vjatsjeslav Tsjoerko. Na ruim een uur zorgde Stijn Wuytens met een kopbal, uit een hoekschop van Stengs, voor 3-0. Het speelse AZ bleef daarna jagen op de vierde treffer, die in de laatste minuut op naam kwam van Serchi Javorski (eigen doel).

Het feestje bij de Alkmaarse fans kon toen helemaal niet meer stuk. “ADO bedankt”, klonk het luid.