Sport

Ongelooflijk: AZ komt 2-0 achter en stelt volgende ronde Europa League toch veilig via gelijkspel

AZ heeft zich op sensationele wijze geplaatst voor de volgende ronde in de Europa League. De Alkmaarse ploeg keek in Den Haag tegen FK Partizan lange tijd tegen een achterstand van 0-2 aan. Dankzij Ferdy Druijf pakte de nummer twee van de eredivisie toch nog het vereiste punt voor kwalificatie: 2-2.

De invaller kwam in de 88e minuut en in de extra tijd tot scoren. AZ speelde in die fase al met tien man na de tweede gele kaart in de 83e minuut voor aanvaller Myron Boadu.

Gouden wissel AZ

Druijf was in de 54e minuut in het veld gekomen voor verdediger Pantelis Hatzidiakos, die per brancard van het veld ging. De 21-jarige spits kon zich in het slotoffensief van AZ eerst niet onderscheiden. In de eindfase liet hij zich echter prima gelden, eerst met een achterwaartse kopbal en daarna met een trefzeker schot uit de draai. Daarmee zorgde hij voor een verrassende ontknoping in een wedstrijd die AZ gezien het spelbeeld zomaar had kunnen verliezen.

Partizan kwam aanvankelijk niet veel verder dan afstoppen en ontregelen. Alleen van de Japanse middenvelder Takuma Asano ging enige dreiging uit. Een voorsprong voor AZ leek slechts een kwestie van tijd, maar niets bleek minder waar.

Achterin kwetsbaar

De ploeg van coach Arne Slot was opvallend kwetsbaar centraal achterin. Eerst profiteerde Asano van het gebrek aan dekking en concentratie in de Alkmaarse defensie (0-1). Daarna strafte Seydouba Soumah knullig balverlies van Teun Koopmeiners hard af (0-2). Doelman Marco Bizot ging evenmin vrijuit, aangezien hij zijn ploeggenoot nooit door het midden had mogen aanspelen.

AZ werd door de forse achterstand gedwongen tot een inhaalrace, maar tot aan de rust leverde de aanhoudende Alkmaarse druk geen grote kansen op. De neo-internationals Calvin Stengs en Myron Boadu waren vrijwel onzichtbaar en Oussama Idrissi was vooral ongelukkig in zijn doelgerichte acties.

Kort na de pauze was Partizan een paar keer dicht bij 0-3. De paal en Bizot voorkwamen een grotere achterstand voor het gammele AZ, dat er nog wel een slotoffensief uitperste. Idrissi schoot op de onderkant van de lat en op de buitenkant van de paal. Druijf wist het net wel te vinden, twee keer nog wel in de hectische slotminuten, waarmee hij de nieuwe held van AZ werd.