Weer & Verkeer

'Automobilisten moeten waarschuwingslampjes op hun dashboard herkennen'

Brancheorganisatie voor rijschoolhouders (FAM) vindt dat de overheid de verkeersveiligheid serieuzer moet nemen. De FAM pleit daarom voor een verplichte opfriscursus voor automobilisten. “Automobilisten moeten de waarschuwingslampjes op hun dashboard herkennen.”

Dat het negeren van een lampje op je dashboard grote gevolgen kan hebben, weet een 38-jarige man uit Moordrecht maar al te goed. Hij kreeg woensdag een taakstraf van veertig uur, omdat hij een bandenspanningslampje negeerde en daardoor een ongeluk veroorzaakte. Met een platte band kwam hij stil te staan op de linkerrijstrook. Een auto die kwam aanrijden knalde vol op het stilstaande voertuig en de bestuurder raakte zwaargewond.

Kleur van de meldingen belangrijk

De ANWB krijgt geregeld belletjes van mensen die vragen hebben over lampjes. “Maar dat is begrijpelijk”, zegt een woordvoerder. “Niet iedereen weet wat de lampjes betekenen.” Vooral op de kleur van de meldingen moet je goed letten. Bij rode lampjes moet je de auto direct aan de kant zetten. Als je niet weet wat een lampje betekent kun je beter de tijd nemen om het op te zoeken in een boekje of de ANWB of garage te bellen.” ANWB vindt het te ver gaan om extra voorlichting te verplichten.

Gratis opfriscursus

Bruinsma Verkeersopleidingen erkennen het probleem. Ze gaan daarom vanaf 1 november gratis theoriecursussen aanbieden voor rijbewijsbezitters. “We bieden ouders van jongeren die rijles bij ons nemen een gratis opfriscursus aan. Ze krijgen dan ook informatie over waar lampjes in de auto precies voor zijn en wat ze precies doen. Ze krijgen dus niet alleen informatie over verkeersborden en verkeersregels, maar ook over het technische aspect.”