112

Automobilist (19) vlucht met bijna 200km/u voor de politie in Edam

Een 19-jarige man uit Edam is dinsdagavond aangehouden nadat hij op hoge snelheid met zijn auto was gevlucht voor de politie. De snelheidsmaniak tikte daarbij snelheden aan tot maar liefst 196 kilometer per uur.

Agenten gaven de bestuurder van de grijze Audi op de N247 bij Edam een stopteken. In plaats van te stoppen, drukte de automobilist het gaspedaal juist dieper in. In een poging aan de politie te ontsnappen haalde de man levensgevaarlijke capriolen uit. Zo reed hij tegen de richting in over een rotonde en haalde hij met 196 kilometer per uur andere auto’s in op een weg waar 80 kilometer per uur gold als de maximumsnelheid.

Doodlopende weg

In Oosthuizen zette de man de verlichting van zijn auto uit, waarna hij verder reed. Even verderop, in Etersheim, werd de politie door een getuige gewezen op een doodlopende weg waar de Audi in was gereden. Daar kon de bestuurder uiteindelijk worden aangehouden.

Onder invloed

De verdachte is na zijn aanhouding meegenomen naar het bureau. Daar werd een bloedtest afgenomen, omdat de man mogelijk onder invloed was van drugs. Zijn rijbewijs was op 14 juli van dit jaar al ingenomen. Toen reed de man onder invloed van thc met 178 kilometer per uur over de N244 bij Purmerend.