112

Autobestuurder ramt monumentaal brugwachtershuis in Heerenveen en vlucht weg

Een automobilist is vrijdagochtend vroeg in volle vaart tegen brugwachterswoning in Heerenveen gereden en daarna doorgereden. De bewoner was niet thuis. De schade is enorm.

De personenauto ramde rond 5.10 uur tegen het huis aan de Dubbele Regel. Door de aanrijding is er een gapend gat ontstaan. De schade is zo fors dat er waarschijnlijk een volledige nieuwe voorgevel geplaatst moet worden.

Niet thuis

Bewoner Rob van der Wielen was vannacht niet thuis en werd door de meldkamer gebeld met het slechte nieuws. “Ik dacht: o jee, wat is er aan de hand? Is er misschien ingebroken?” Het bleek veel ernstiger. “Het is heel bizar. Langzaam sijpelt het door.”

De bestuurder reed na de aanrijding direct door. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een witte Volkswagen Lupo of een Seat Aroza. De auto moet door de klap forse schade aan de voorzijde van het voertuig hebben. Bewoner Rob: “De politie zal de dader vast wel ergens een keer aanhouden, neem ik aan. Hij gaat hier niet mee weg komen.”

Net gerenoveerd

Het brugwachtershuisje is een monumentaal pand en was net helemaal opgeknapt. De verf was amper opgedroogd. “Het huis is bijna honderd jaar oud. Er was nogal wat achterstallig onderhoud dus we waren verschrikkelijk trots op de renovatie. En dan gebeurt er dit.”

De woning is onbewoonbaar verklaard en moet waarschijnlijk op korte termijn gestut worden. Waar gaat Rob de komende tijd slapen? “In het zuiden, waar ik ook nog woon. En mijn partner woont ook in Heerenveen, dus daar kan ik gelukkig nog terecht.”