Met versleten schoentjes naar school? Zo maakt deze juf armoede bespreekbaar

Basisschool Mikado in Venlo staat in een wijk met veel problemen. Een groot aantal kinderen heeft het thuis moeilijk en dat is op school te merken. De basisschool in Venlo is zeker geen uitzondering.

Twee derde van de leerkrachten heeft één of meer leerlingen in de groep die in armoede opgroeien. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek en Advies.

Versleten schoentjes, oude kleren, geen lunch. De signalen zijn soms overduidelijk. Juf Marieke van de Venlose school probeert nu iets aan die problemen te doen. Er zijn namelijk bij verschillende instellingen potjes beschikbaar om arme gezinnen financieel te ondersteunen. Marieke heeft daar slim gebruik van gemaakt, en met resultaat.

Tekst gaat verder onder de video

Enthousiast over aanpak armoede

Schooldirecteur Jan Wilms is dan ook razend enthousiast over haar aanpak. “Vorig jaar hebben we een fietsenactie gehad hier op school. Kinderen namen hun fietsje mee naar school en kregen een check. Ze zochten als het nodig was een nieuw lampje uit. We hebben daar dertig kinderen mee geholpen.”

Lees ook: Kinderen die opgroeien onder armoedegrens presteren minder goed op school

En het blijft niet bij één project. “We zijn in gesprek met supermarkten, zodat we overgebleven voedsel over kunnen nemen. Dit kunnen we dan gebruiken voor de leerlingen!” aldus Wilms. Ook komt er een tappunt voor water op de school. Dit om het gebruik van suikerhoudende pakjes met drankjes tegen te gaan.

Geen vrijwillige bijdrage? Gewoon mee op schoolreis

Ook in Den Haag kijken ze naar deze problematiek. SP-Kamerlid Peter Kwint is blij dat nu in kaart is gebracht dat de leerprestaties van kinderen onder armoede te lijden hebben: “als je ouders alleen maar bezig zijn met het einde van de week halen, dan staan voorlezen of helpen met de rekensommen niet bovenaan de prioriteitenlijst. Dat snap ik.”

Met een wetsvoorstel dat de Kamer dinsdag behandelde, hopen de socialisten het voor sommige ouders makkelijker te maken. Kinderen van ouders die niet een vrijwillige bijdrage kunnen betalen, zouden gewoon mee moeten kunnen doen aan schoolactiviteiten. “Wij willen dat er gestopt wordt met het chanteren van ouders over de ruggen van kinderen heen. Ik vind dat zo’n rotstreek” zegt Kwint.

Meer geld voor armoede

De oplossing ligt volgens hem in meer geld. “Het is echt niet dat mensen die in armoede massaal niet met geld om kunnen gaan. Dat is omdat ze een baan hebben waarvoor ze te weinig geld verdienen. Je ziet het overal in de samenleving: het geld kan niet op, de economie groeit. Maar mensen zien dat niet terug op hun bankrekening.”

Kinderen mogen volgens de SP’er niet de dupe worden van de schulden van de ouders: “we hopen dat deze wet een duwtje in de goede richting is.”